perjantai 5. lokakuuta 2012

Lehdistä luettua

Magnus Enckell: Lukusali (1899) [Daniel Nyblin, KKA]

Hesari päivitti 21.9.2012 Paavo Lipposen vuonna 2004 perustettavaksi ehdottaman Tali-Ihantala-museon tilannetta. Lappeenrannan linnoituksen makasiineista löytyisi tilat, mutta rahat puuttuvat. Paikallinen veteraanijärjestö vastustaa, mutta juttu ei kerro miksi. Seuraavana päivänä Hesari päivitti päivitystä: "Suomen sotahistorian ympärille rakentuva tieto- ja näyttelykeskus Kannas suunnittelee yhä avaavansa ovensa kesällä 2014."

Vihreässä Langassa 21.9.2012 Enolta on kysytty koska kuoli viimeinen 1700-luvulla syntynyt henkilö. Eno oli lähtenyt hakemaan vastausta Hiskistä ja onnistunut saamaaan esiin 1795 syntyneen Leena Heikintyttären, joka kuoli Pusulassa 17.3.1896. Hieno suoritus, kun useimmista seurakunnista on Hiskissä tietoja vain 1860-luvulle asti. Eno oli tietoinen tietokannan epätäydellisyydestä, mutta toteaa "siitä saa kuvan, että vielä 1900-luvun alussa satavuotias oli todellinen harvinaisuus." Taisi olla vielä myöhemminkin 1900-luvulla. (SukuForumilla on äskettäin keskusteltu 1700-luvulla kuolleesta yli 100-vuotiaasta porilaisnaisesta. Porissa 1800-luvulla juhlitusta 100-vuotiasta, joka ei ollut 100-vuotias tässä blogissa.)

Törsäsin R-kioskilla käydessäni lehteen The Simple Things 01/2012. Siinä oli tuotekuvien joukossa juttu Iso-Britanniassa tehdystä seiniin maalattujen mainosten dokumentoinnista. Kuulin siitä aikanaan Making History -radio-ohjelmassa (jonka kausi alkaa lokakuussa) ja oli kiva nähdä kuvat. Taitaa Helsingissäkin vastaavia näkyä, mutta ovat värittömämpiä ja nuorempia.

Hesarissa 23.9. julkaistiin lukijoiden pohdintaa Suomen historian itsenäisimmästä ajasta. Vastauksia oli saatu 33 kappaletta. Yhdessäkään julkaistussa tekstissä ei tarjottu aikaa ennen "ensimmäistä ristiretkeä", joka olisi voinut olla oma yksinkertainen valintani.

Hesarissa 30.9. Saska Saarikosken kolumnin sisältöä vastaavana otsikkona on Karjalaan takaisin. Siinä Saarikoski toteaa
Vaikka omista isovanhemmistani kolme neljästä tuli menetetystä Karjalasta, minulla ei ole minkäänlaista karjalaista identiteettiä. Isoäitini, joka olisi sellaista voinut siirtää, kannatti moderneja ajatuksia. Karjalaisten perinnetoiminta oli hänestä turhanaikaisia ryijyjä, itkuvirsiä ja piirakan rypytystä.
Hesarissa 1.10. esiteltiin käsityökoulun projektia, jossa lentoemäntien vanhoja työvaatteita tuunataan kansallispuvun teemoin. Projektin vetäjät toteavat
Ajattelimme, että ihmiset kiinnostuisivat kansallispuvuista, jos niiden ympärille saisi synnytettyä kohua ja pahennusta, kun ne arkipäiväistetään. Olemme joutuneet huomaamaan, ettei kohua nykyaikana noin vain synnytetäkään.
Kalenterini kertoo, että Kirjamessuille ei ole asiaa kuin yhtenä päivänä, mutta selasin koko ohjelman. Tuttuun tapaan löytyi kirjauutuuksia, joista en ole muualla kuullut. Sekä tähtien kohtaaminen: Matti Klinge ja Peter Englund keskustelevat messuilla suomalaisten ja ruotsalaisten historiakäsityksistä 26.10. klo 16:00.

1 kommentti:

Kari K kirjoitti...

Terve,

vanhin 1700-luvulla syntynyt: hakukone löysi tämän ansiokkaan selvityksen: http://www.tuomas.salste.net/suku/vanhimmat.html, jonka mukaan Jomalassa 1792 syntynyt Lovisa Rosenlund olisi kuollut vasta 1900. Tieto vaikuttaa luotettavalta.