perjantai 12. maaliskuuta 2010

Talousosaston registraattorinkonttori

Yksi mysteeriosuma Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa on Talousosaston registraattorinkonttorin arkisto. Portista ei tätä kirjoittaessa löydy yhtään lisää tietoa, ainoastaan linkki Digitaaliarkistoon. Jos olisin arkistossa voisin lukea arkistoluettelon esittelytekstin, mutta kun en ole, niin käytettävissä on VAKKA, joka kertoo:
Registraattorinkonttorin tehtävänä oli vastaanottaa kaikki Senaatin talousosastolle saapuvat kirjeet, jotka suurimmaksi osaksi diarioitiin. Tämän lisäksi registraattorinkonttorin oli avattava saapuva posti, jaettava se toimituskunnille, toimitettava päätökset asianosaisille sekä lähetettävä kirjeet. Kaksi viimeksi mainittua tehtävää siirrettiin vuonna 1860 toimituskunnille. Vuoden 1869 asetuksessa (Ask. 15/10.5.1869§27) registraattorinkonttori velvoitettiin lisäksi luovuttamaan Senaatin aktit (asiakirjavihot) arkistoon sekä laatimaan hakemistot talousosaston ja plenumin (Senaatin yhteisistunnon) pöytäkirjoihin.
Tehdään satunnaisotos...

Pöytäkirjahakemisto 1831-1831 ... hautausavustuksia sivullinen ... entinen aliluutnantti C. Born saanut uuden duunin Suomen meriekipaasissa, vieressä numero 434 ... virkahakemuksia ja -muutoksia aika monen nimen kohdalla... asiasanan kirkonrakennus kohdalla muutama hanke.

Viittaako numero pöytäkirjaan, kuten voisi yksinkertaisempi kuvitella? Talousosaston yhteisistunto- ja jaostopöytäkirjat -> 1. jaoston istuntopöytäkirjat 1831-1831 (Ca:73) ... ei tarpeeksi sivuja eikä muita numerointeja ... selataan eteenpäin ... 2. jaoston istuntopöytäkirjat 1831-1831 (Ca:74) ... ei tarpeeksi sivuja eikä muita numerointeja ... selataan eteenpäin ... Talousosaston yhteisistuntopöytäkirjat I 1831-1831 (Ca:71) ... tarpeeksi sivuja ja siinä se juttu sitten on. Yksinkertaisuudessaan. En kyllä taitanut oppia mitään.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Eli löysit siis Vakasta maininnan, jonka mukaan "registraattorinkonttori velvoitettiin [...] laatimaan hakemistot talousosaston ja plenumin yhteisistunnoista" ja päivittelet, että hakemistossa mainittu tieto löytyi yhteisistunto- eikä jaostopöytäkirjoista.

Eikö tällainen purnaus ole aika turhaa?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Olet oikeassa, teksti ei ole onnistunut. Todellisuudessa käyttökokemus ja sen kirjaaminen tapahtuivat ensin ja Vakan tarkistus sen jälkeen. Lainausta lisätessä en huomannut, että teksti olisi pitänyt editoida kokonaan uudelleen. Muotoon, jossa olisi painotettu Vakan ja Vakan käyttämisen hyödyllisyyttä.