tiistai 12. joulukuuta 2023

Bergaa eli Vuoristoa kartalle (2/5)

Rakennuslupahakemusten piirroksia tarkastellen Töölön Bergasta asettui eilen paikalleen pääosin Läntisen viertotien reuna, joka erottuu hyvin myös tässä Signe Branderin Kansallismuseon tornista vuonna 1908 ottamassa valokuvassa (HKM). Rajasin sen alkuperäistä hieman pienemmäksi ja lisäsin nuolet osoittamaan Bergan etelä- ja pohjoisrajaa.


Samoihin aikoihin alueen rakennuksia kuvaa parhaiten (kuten myös varsinaisella tutkimusalueellani) Kansallisarkiston Kartta Helsingin kaupungin äänestysalueista valtiopäiväedustajia varten.

Berga (tai Bärga) 18 on apteekki, Berga 2 Jonasberg ja Berga 1 Garoffin huvila, joka on tässä kauempana risteyksestä kuin alkuperäisessä suunnitelmassa eli Teurastamonkatua on suoristettu itäpäästään kohti pohjoista. Vielä vuonna 1902 tilanne risteyksessä näytti tältä (866/15).


Teurastamontien etelään lähtevän tien molemmin puolin olevat Berga 4 ja Berga 5 olivat siis aluperin lähempänä päätietä. Teurastamontien eli vuonna 1912 jo Eteläisen Hesperiankadun puolelta Berga 5 näytti tältä (HKM). 

ja hieman toisesta kulmasta (HKM)

Berga 5 on ikuistettu myös etelästä päin eli kohti risteystä. Signe Brander näki vuonna 1912 (HKM) tämän


ja tuntematon kuvaaja vuoden 1925 paikkeilla (HKM) tallensi taustalle vastaavasti Taipale 3:n ja tuotantorakennuksen, mutta myös Pohjoisen Hesperiankadun alkupään uudet kivikerrostalot. Berga 5:ssä asunut Leo Karjagin (s. 1911) muisteli, että "Meidän pihalla kasvoi paljon karviaismarjoja, hyvin isoja. Sitten oli pihalla paljon kauniita sireenipensaita ja niiden keskellä oli penkki, missä sai istua iltaisin rauhassa." (Töölö - kaupunginosamme. 1983, 42) 


Berga 5:n länsipuolella oli Berga 6, sillä huvilat numeroitiin vuoden 1880 paikkeilla paikkansa mukaan. Signe Brander otti siitä vuonna 1906 kaksi valokuvaa, joista toisessa on pääosassa asuinrakennus ja luhtimainen ulkorakennus (HKM). 

Kun Brander kiersi pihan toiselle puolelle, valokuvansa taustalle jäi muita rakennuksia (HKM). Etualalla olevan rakennuksen seinästä erottuu numero 6, mutta samaa ei valitettavasti voi sanoa muista huviloista.


Vastaavasti numeroitu on Berga 7, jonka Brander on vuonna 1912 jälleen kuvannut kohti pohjoista, sillä taustalla on Taipaleen tuotantorakennus (HKM).

 
Kun takavasemmalla olevan ryppään suurentaa

huomaa, että sen oikeassa reunassa on sama kaksikerroksinen asuinrakennus ja tiilirakennus kuin Berga 6:n taustalla. 

Ne on myös kuvattu lähes samasta kulmasta eli harhailemalla naapuriin löysinkin valokuvat Taipaleen rakennuksista, joista minulla ei ennestään ollut otoksia! Päästyäni kartalle tunnistin vasemmasta reunasta Taipale 7:n ja näin voin sijoittaa uutuudet oikealle kohdalle.



1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Todella mielenkiintoista ja varmasti palkitsevaa, kun puuttuvat palaset loksahtavat kohdilleen! Teen itsekin pientä historiaselvittelyä mökistämme ja mökkikylästämme, jonka historia juontaa 1500-luvulle. T. Khira