tiistai 15. toukokuuta 2018

Oululainen edustajainhuone-edustaja ja kielensä

Lehti Edistys 12/1899 esitteli Amerikan suomalaisten huomattuna miehenä Oscar J. Larssonin. Verkkohaku paljasti, että hänellä on englanninkielinen Wikipedia-sivu, joka kahden edustajainhuone-edustajakautensa ansiosta perustui kongressin elämäkertatietokantaan. En siitä löytänyt muuta Suomessa syntynyttä edustajaa, joten syytä tarkastella Larssonin taustaa tarkemmin.

Kaikissa elämäkerroissa syntymäpäivänsä on 20.5.1871. Edistys ilmoittaa syntymäpaikaksi Kuusamon ja muut Oulun, josta sopiva kaste löytyykin. Mutta sen varma yhdistäminen mieheen vaatii lisätietoa.

Oscarin (todennäköiseen) perheeseen Michiganissa kuuluu vuoden 1880 väestönlaskennassa 34-vuotiaat isä Louis Larson ja äiti Annie sekä 12-vuotias isoveli Frederick. Kastemerkinnän yhteydessä annettu rippikirjasivu löytyy SSHY:n digitoinneista ja isoveljen (tai oikeastaan isovelipuolen) ansiosta kiinnittyy vakuuttavasti amerikkalaiseen lähteeseen. (Huom! rippikirjan sivulla ei ole merkkiäkään Amerikkaan lähdöstä.)
Eli Johan Oscar, joka myöhemmin käänsi etunimensä toisin päin, oli syntynyt Oulussa. Rippikirjan huomautussarakkeesta näkyy, että äitinsä Anna Lena Kemppainen oli tullut Ouluun Kuusamosta, mistä ehkä on peräisin Edistys-lehden virheellinen syntymäpaikka.

Anna-matronyymin perusteella avioliiton ulkopuolella syntynyt isä-Lars oli Oulussa karvarikisälli ja sukunimeltään Vanninen. Hän oli tullut Ouluun Sortavalasta.  Hiskin avulla selviää, että hän on syntynyt Ruskealassa äitinään "Anna Pauli Wannin". Kuolintodistukseensa Michiganissa tietoja antanut ei ole osannut sanoa äidin nimestä mitään, mutta on ilmoittanut isäksi Lars Vännisen.
Karjalassa syntynyt Vanninen tai Vänninen yhdistettynä Kemppaiseen, jonka aiempi aviomies oli sukunimeltään Utriainen ei ruotsinkieliseltä kuullosta, mutta sekä englanninkielinen että suomenkielinen Wikipedia väittävät häntä ja perhettään ruotsinkielisiksi. Viittaamatta mihinkään kielestä kertovaan lähteeseen.

2 kommenttia:

Kari K kirjoitti...

Tämähän rupesi tuntumaan tutulta: olin näköjään kaivellut saman henkilön juuria pari vuotta sitten hänen jälkeläisensä pyynnöstä: https://www.ancestry.com/boards/localities.scan-balt.finland.general/4787/mb.ashx

Tommi Uschanov kirjoitti...

Yhdysvaltalaisten poliitikkojen elämäkertatiedoille on melko verraton lähde The Political Graveyard. Sieltä löytyvällä Suomessa syntyneiden sivulla on Larsonin lisäksi Connecticutin osavaltion edustajainhuoneen jäsen John Oscar Ceder (hänelläkin nuo etunimet!), pari Yhdysvaltain Helsingin-konsulia sekä joukko sosialistipuolueen puoluekokousedustajia – joista lienee ollut poikkeuksellisen kattava luettelo käytettävissä.