sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kuolema porvarillisten vaalipetkutuksen seurauksena.

Velikullassa 7/1907 kiinnitti huomioni kuva, jonka väitettiin olevan "Kahvikekkerit Harjavallan suomettarilaisessa pappilasa vaalipäivänä. Pikku Antin muistiinpano."
Hyvällä tahdolla historiallisessa museossa voisi nähdä Cedercreutzin Maahengen temppelin, mutta siitä tuli museo vasta pilakuvan julkaisun jälkeen. Maantieteessä ei siis ole yhteyksiä todellisuuteen, mutta kuvaako se todellista tapahtumaa? Sanomalehdistä  en löytänyt mainintaa kahvitarjoilusta, mutta kaksi viitettä epäasiallisuuksiin Harjavallassa.

Satakunnan sanomissa 20.3.1907 annetaan hienovaraisesti ymmärtää: 
Tällaisena tärkeänä hetkenä tulee ajatelleeksi: ovatko kaikki vaalin toimittajat vaan nyt täysin perehtyneet tehtäväänsä. Etenkin neuvoja? Onko hän tarpeeksi tutkinut vaalilakia ja onko hän ymmärtänyt oikein? Erehdyttävät neuvot evät enää jällestäpäin ole korjattavissa. Neiti neuvojan kanssa rohkenen kuitenkin olla erimieltä eräässä kohdassa. Hän nimittäin neuvoi kahdelle henkilölle — nuorsuomalaiselle — kun nämät tahtoivat muuttaa sarekkeessa ehdokkaiden järjestystä, ettei silloin pidä vetää tuota punaista viivaa sarekkeen ylälaitaan oikealle. Mikäli minä asiaa ymmärrän pitää silloinkin vetää tuon punaisen viivan.
Työ on suorasanaisempi 7.4.1907, Sosialidemokratia lainaten
Kuolema porvarillisten vaalipetkutuksen seurauksena. Eräs vanhus Harjavallassa saatiin suurilla ponnistuksilla narratuksi antamaan äänensä suomettarelaisille. Huomattuaan tulleensa kurjasti petetyksi, sydämistyi ukko, alkoi katua ja raappia päätään ja poskiaan seurauksella, että kynsien jäljistä veri alkoi pursua. Haavaan pääsi verenmyrkytys, mikä paheni pahenemistaan. Lääkäri saapui sairaan luokse ja määräsi lääkkeitä, jotka heti tilattiin. Niitä ei kuitenkaan heti annettu ulos asemalta, kun ukko ei sairautensa vuoksi päässyt niitä itse hakemaan eikä voinut enää valtakirjaakaan kirjoittaa. Vasta kolmannella kerralla haettaessa saatiin lääkkeet. Ne tulivat kuitenkin siksi myöhään etteivät enää voineet mitään vaikuttaa, vaan kuolema lopetti ukon elämänlangan v. k. 28 päivänä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Harjavallan seurakunnan kuolleiden luettelo kertoo, että eräs 64-vuotias mieshenkilö oli kuollut 29.3.1907 ja että kuolinsyynä oli ollut "verenmyrkytys". Verenmyrkytykseen johtanutta tapahtumasarjaa ei luonnollisestikaan löydy po. luettelosta.