maanantai 7. heinäkuuta 2014

Heikkilän pippuritanssit

Ernst Jakob Valdemar Bonsdorff mainitsee kirjassaan Elämäni varrelta (1933, 2p.), että Venäjän vallan aikana "kokoontuivat läheiset naapurit johonkin torppaan, jossa oli avara tanssiaisiin sopiva tupa. Siellä juotiin kahvia, jota torpan omistaja maksua vastaan tarjosi. Elämä näissä tilaisuuksissa oli usein epäsiveellistä, jonka vuoksi niitä kaikin keinoin koetettiin ehkäistä."

Esimerkkinä ehkäisytoimeenpiteestä Bonsdorff kertoo tapauksen Päijänteen rannalta. Kellosalmen suulla sijainneen Kellosalmen salon omisti vuonna 1875 "vaanjunkkari" Tallgren, jota häiritsi läheisen Heikkilän torpan lauantaitanssit.
"Eräänä lauantai-iltana, jolloin torpassa taas piti olla tanssiaiset, Tallgren antoi voudilleen väkevää pippurijauhetta ja lähetti hänet sirottamaan sen tuvan permannolle. Kun oli kuuma kesäpäivä, olivat naiset sen mukaisissa pukimissa, yllä vain hame, liivi ja paita. Silloin ei vielä tunnettu nykyisiä lyhyitä housuja. Kun nainen pyörähti lattialla, nousi pippuri ilmaan luvattoman korkealle ja tanssija luuli, että koko komppania kirppuja oli hänen kimpussaan. Toinen toisensa jälkeen naiset riensivät ulos vapautumaan kirpuista. Eihän niitä ollutkaan, ehkä jokin kotikirppu, joka sai surmansa. Kun taas tultiin jatkamaan tanssia, uudistui sama temppu, ja naisten oli pakko lähteä kotiin."
On siinä ollut paikkakunnan akoille loppuvuodeksi juoruttavaa. Päijät-Hämeen wikisivut vahvistavat, että ainakin Kellosalmen omistajatieto pitää paikkansa: lippumies Johan Tallgren 1870-1891. Kuva Tuulispää 30.6.1905.


Ei kommentteja: