tiistai 27. marraskuuta 2012

Löytynyt uusi viiteryhmä: Pro-Am

Twitterissä vilahti aamulla mukavan näköisiä lainauksia, joissa oli tägi #proam. Muutamalla klikkauksella selvisi, että käynnissä oli Pauli Komosen tutkimuksen Pro-Am. Ammattimaiset harrastajat, digitaalisen maailman muutos ja media julkaisu. Ilahduttavasti ladattavissa verkosta ja silmäilin nopeasti raportin läpi.

Määritelmää Pro-Am -käsitteelle löytyy m.m. sivulta 40, "soveltuvin kattotermi kuvaamaan ammattimaisten harrastajien joukkoa, johon kuuluvista ihmisistä on käytetty mm. termejä nörtit, entusiastit ja hakkerit". En tiedä olenko vielä aivan käsitteen piirissä, mutta saman sivun kaavion mukaan ainakin aika lähellä:
Eli en olekaan outo ja erilainen, vaan osa trendiä. Mites nyt suu pannaan, Kyläkoski? Suomalaisista 40% suhtautuu harrastuksiinsa "vakavasti ja kunnianhimoisesti" (s. 13). Sivulla 15 luetellut vakavan vapaa-ajan piirteet kuullostavat tutuilta ja sivun 17 väliyhteenvedon viimeisen kohdan allekirjoitan täysin
Vakava harrastaminen on keskeinen osa elämäntapaa ja identiteettiä. Sen myötä muodostuu pitkäjänteinen varjoura, joka tarjoaa monenlaisia henkilökohtaisia hyötyjä, elämyksiä ja kokemuksia.
Raportissa esiintyy myös tutut trendit digitalisoituminen ja tietoverkkojen kehitys (s. 38) sekä oppimisen demokratisoituminen ja mikroyrittäjyyden nousu (s. 47). Asiat vaikuttavat toisiinsa.

Ei kommentteja: