perjantai 11. heinäkuuta 2014

Ilmaisnäyttelyjen tarkistusta Helsingissä

Laiturilla on 6.9.2014 asti näyttely Eurooppa Helsingissä - aikatiloja nykyajassa, jossa aikatila "hahmottuu kolmasti" ja saa "kolmiuloitteisen hahmon". "Kun nykyhetki ja lähitulevaisuus sisältyvät rakennettuihin aikatiloihin, kiinnostus menneisyyteen saattaa kasvaa niille, joille ajan nuoli ensisijaisesti on kohdistettu kohti tulevaa."

Lainaukset näyttelyn esitteestä, jonka avulla kuljin numeroidusta kohteesta toiseen kahteenkin kertaan ymmärtämättä mitään. Tai sen sentään, että arkkitehtuurin historiasta oli kyse.


Huomattavasti helpommin aukesi Virka-gallerian 31.8.2014 asti esillä oleva Pullasta puhtia! Myymäläjulisteita 1950-luvulta. Kulutusosuuskuntien Keskusliiton värikkäitä julisteita oli hauska katsella ja hauskuutta lisäsi feikattu myymäläinteriööri. Aitoa epäaidossa.

Vuosikymmenen tunnelmassa jatkaakseni kävin vihdoin katsastamassa Kaupunginmuseon Rasvaletin Hakaniemen huvilassa. Monet ovat sosiaalisessa mediassa kehuneet, mutta minulle valokuvat eivät puhuneet. Suvullani ei ole suhdetta 50-luvun Helsinkiin eikä mukana ollut yhtään kuvaa itselleni läheisimmistä osista Helsinkiä.

Kokemuksen pelasti kun lopuksi istuin katselemaan liikkuvaa kuvaa, josta syntyi paljon elävämpi (heh!) näkymä 50-luvun Helsinkiin. (Osa vai kaikki YLEn Elävästä arkistosta?) Nähtyäni pätkissä kampaajien parhaimmiston kädenjäljen en tule jonottamaan näyttelyn yhteydessä olevaan kampaamoon, kun se taas aukeaa.

Ei kommentteja: