maanantai 30. kesäkuuta 2014

Tietoja Maailman kansoista

Tartuin vuonna 1860 julkaistuun oppikirjaan Tietoja Maailman kansoista, joka aloittaa toteamalla, että
Sekä uskontomme pyhät alku-tiedot, että muutkin kansojen vanhimmat muistojutut viittaavat siihen, että ihmis-kunnan alku-perä on ollut Keski-aasiassa.
Kiitettävästi alkuperää ei siis väitetä totuudeksi vaan referoidaan lähteitä ne mainitenkin. Kansatkin ovat yhtä pätevät vaan "vaikka monenlaiset seikat ovatkin estäneet heitä samaan kuntoon pääsemästä". Suomalaisia lukuunottamatta eurooppalaiset lasketaan kaukaasialaisiksi eli luokaksi, joka
on kaikista etevimpänä pidettävä. Sillä tämä on se ainoa, johon sivistys on oikein päässyt juurtumaan ja josta se sitten on levinnyt toisille kansa-kunnille. Sentähden voimmekin sen sanoa ihmiskunnan johdattajaksi. Hänen jalo kutsumuksensa näyttää olevan sivistyttää vielä raakuudessa eläviä veljiänsä. Myöskin ihmiskunnan historia kertoilee melkein ainoastaan tähän kuuluvien kansojen vehkeistä ja edistymisestä.
Se, joka itsensä historiaan kirjoittaa, sinne kuuluu? Todennäköisesti suomalaisen toimittajan eli Jaakko Forsmanin kädestä eikä saksalaisesta alkuteoksesta on mongolialaisten kohdalla huomio "Suomalaiset ovat tässä luokassa melkein ainoat, jotka ovat päässeet korkeampaan sivistykseen."

Sivistystähän ei ole se, että kykenee valloittamaan suuria osia Euraasiasta? Ainakaan, ellei ole Aleksanteri Suuri tai Rooman valtakunta. Mongolian sivistyksen jälkiä haetaan National Geographicin joukkoistusprojektissa Valley of the Khans, joka on ollut käynnissä jo useampia vuosia.

Vuoteen 1911 mennessä mongolialaisjuuremme olivat jo vitsin aihe. Lehdessä Kissa-Viikko julkaistiin tuolloin "Historiallis-kielitieteellinen esitelmä Mongooliasta", jossa todettiin m.m.
Mitä eritoten meihin suomalaisiin (suomaalaisiin) tulee niin me olemme tältä lahjakkaalta, yli maailman tunnetuksi tulleelta sukulaiskansaltamme perineet kaiken sivistyksemme, yksinpä porsaitemme ja lehmiemme nimetkin. Sittenkin uskaltavat ulkomaalaiset (kateudesta tietenkin) epäillä läheistä sukulaisuuttamme mongoolien kanssa. Polveutumisemme tästä nerokansasta on kuitenkin eittämätön. Todistaahan sitä jo ulkomuotommekin. Onhan verrattain paljon helpompi tuntea mongooleita kantaisiksemme kuin esim. apinoita, joitten esi-isyyttä suhteemme ei kuitenkaan kukaan sivistynyt suomalainen epäile. 

Ei kommentteja: