sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

1846: Kauhea kalan saalis

August Fredrik Soldanin piirros vuodelta 1846
Museovirasto CC BY 

Suomalainen 23.5.1846:

Oletten Raamatussanne lukeneet siitä suuresta kala-saalista, jota Siimon sai, kuin Vapahtaja siunaisi hänen verkkojansa (josta puhutaan Luukaan Evankeliumissa, 5:ssä Luvussa); oletten myöski kuulleet mitenkä Vapahtajamme, ennen Pääsiäistä, syötti 5000 miestä, viijellä rieska-leivällä ja kahella kalalla (josta Johannes puhuupi 6:ssa Luvussaan); ja vähä kukin teistä on jo ehkä havainnut silloin olevan kyllin syömistä, kuin Jumala siunaa apajamme. 

Mutta semmoinen kauhia ja mahotoin kala-saalis, kuin syntyi Akselin päivänä, 23 viimeistä Maaliskuuta, Porin kaupunnin tiennoilla, jollon muutamat köyhät kalamiehet, yhessä ainuassa nuotta-apajassa, hiekka luotolla, Sådön saaren ja Kjellfjärdin selän välillä, saivatten 200 tynnöriä Lahnoja, siitä ett'en vielä ehkä ole kuulleet puhuttavaksi. Tästä on paljon kirjoitettu, niin ja näin, Viikkolaisissamme (*), ja moni on jo arvellut, jos tällä puheella lie ollut perää. 

Vaan nyt on Herra Gust. Ad. Avellan julkisesti ilmoittanut, hänellä olleen tolpparin, joka tässä "Ruohokahen" nuotassa oli osakas; ehk'ei hänellä ollut suurempata osuutta kuin kuusitoistakymmenenes, niin sai hään tästä apajasta kuitenkin niin paljon osakseen, jotta möi yhelle ainoalle miehelle 160 Leiviskeä lahnoja, paihti mitä hään oli omaksi tarpeeksensa ja muihinkin paikkoin ottanut, ja jota vähinnik luettun 10 Leiviskäksi; eli hään oli osaltaan saanut vähimmäksikin 170 Leiviskeä. Sillä luvulla oisivat koko nuotassa saaneet, yhteisesti, 2720 Leiviskeä. 

Vaan tuloo vielä muistuttavaksi, jotta nuottamiehet, ennen jakaamistansa, antoivat heti, jo jäällä ollessaan, vähinnik 80 Leiviskeä, jaottamatak, niillen isoillen tännek yhyttyneillen joukoillen köyhiä ja varattomia, jotka, kuultuansa tästä kauhiasta kalan-saaliista, riensivätten tänne, näillen suurillen kala-läjillen. Sillä tavalla niin koko saalis oli toki koonnut 2800 Leiviskään; ja kuin nyt luetaan 14 Leiv. Tynnöriin, niin synnyttäävät sillä tavoin 200 Tynnöriä.

(*) Lue e. m. Hels. Tidn. N:o 28, Åbo Underrättelser N:o 26, Morgonbladet N:o 37 m. fl.

Muuta vuodelta 1846

Ei kommentteja: