perjantai 28. heinäkuuta 2023

1858: viimeiset veteraanit

Veteraaneja Sauvosta 1858
August Tholander / Johan Jakob Reinberg
Museovirasto CC BY 4.0 
Sanan-Lennätin 30.7.1858:

Vanhoja soturia 1808 vuoden sodasta. Juhana Lintunen, jonka kurjan ja köyhän elon vasta tämä viideskymmenes vuosi yleisölle ilmi saatti ja lievensi, on nyt päättänyt päivänsä, saatuaan toki ilta-hetkellänsä tuntea maalaistensa kiitollisuutta. Monta muuta Lintusen sota-toverista elänee vielä Suomessa. 

Näitä mainitsee Helsingin Sanomat yhden löytyvän Espon pitäjässä. Tämä, nimeltä Samuel Nymalm, oli ennen ala-upsieri Uusmaan jalka-väestössä. N. on syntynyt 18 p:nä Huhtik. v. 1793 ja antautui jo v. 1806, nerkona nuorukaisena, sota-palveluun mainituun väkeen. V. 1808 otti N osaa ensi taisteluissa, Ahvenkosken kahakasta Pyhäjoen tappelun asti, missä hänen vasen polvensa ammuttiin läpitse. Tämä paha sattumus keskeytti hänen lyhyen sotilas-retkensä. Siitä pitäin hän on henkeänsä elättänyt kirjoittamalla auttain ruunun-voutija sekä henki-herroja ja usein nimismiehenkin viran toimittamalla. 

Viime vuosina on hänen näkönsä himmentynyt, joten kirjoitus-ansiosta enään ei elon apua ole. Kyllä hänelle on vähäinen elo-raha, millä hän ynnä köyhä sisarensa henkeänsä viereissä pitävät ja jonka K. M:teetti v. 1842 hakemuksesta hänelle soi mutta tämä ei te'e enempää kuin 30 rupl. 90 k., jolla ei halvin itsellinenkään enään meidän aikoina vuottansa elää voi, saati kaksi henkeä, jotka arvattavasti lapsuudestaan ovat tottuneet vähän siistinpään eloon. Toivomme, että Suomen poikain povissa kiitollisuuden tunto elää niitä uroita kohtaan, jotka niin miehuullisesti ovat vuodattaneet vertansa sulon Suomemme edestä ja että siis rientävät niiden kurjuutta vanhoilla päivin lieventämään. Jos ne etempänä Helsingistä asuvaiset tahtoisivat muistaa häntä jollakulla lahjalla, niin lähettäkööt Suomettaren toimitukselle, joka kiitollisuudella on ne vastaan ottava ja perille toimittava. 

Vaasan-lehti on ilmoittanut niillä tienoin kolme näitä vanhoja soturia elävän, nim. entinen kapraali Glansberg, entiset sotamiehet Hoff ja Plit. Herra rehtori Hallstén Vaasassa ottaa vastaan lahjoja näille. Julkisia Sanomia ilmoittaa että Pohjois-savossa elää vieläkin muutamia vanhoja sotamiehiä, jotka 1808 vuoden sodassa palvelivat Suomen-armeassa ja olisivat nekin varmaan ansainneet kunnian ja hoidon. Niin elää Iisalmessa Henrik Turkki (Tapaninen), joka oli tullut haavoitetuksi Virransalmen tappelussa ja myös, niinkuin itse sanoo, käynyt "Norjan sodassa". Kiuruvedellä elävät A. Pistool (Nousiainen) ja N. N. Pitsi, jotka molemmat ovat käyneet 1808 sodan.

Muuta vuodelta 1858:

Ei kommentteja: