perjantai 23. kesäkuuta 2023

1823: Erinomainen Luonnon tapahus

Oulun Wiikko-Sanomia 20.6.1829 (Muualta lähetetty Ruotti kielellä kirjotettuna, ja siitä tähän Lehteen suomennettu.):

Vuonna 1823, 18 p. Heinäkuusa kello 4:jän paikoilla jälkeen puol. päiv. tyvenellä ilmalla mutta joksensakkin runsaalla vesisateella, kohtasi Isak Putahan taloa Yli Tornion Pitäjäsä ja Kolarin kyläsä armoton myrsky, joka pauhasi 3:men minutin ajan paikkoin ja kulki länsi-etelästä itä-pohjaseen käsin.

Tämä myrsky siirsi 9:sän sylisen asunhuonet-rakennuksen pois kivijalaltansa, murti akkunat rikki, nakkasi ulko-katon rästästä myöten kokonaan pois, kohotti myös melkiän välikattoa vuolinensa, joka kuitenkin lusahti takasin siallensa. Kaikki takkain piiput, 5 kappaletta, maahan lyötiin silmän räpähyksesä välikattoa myöten. Pirtin perästä vei tämä ilma 4 syltää halkoja, joita yksi osa löyttiin 5 eli 6 sadan syllän pääsä, maahan laskeuneina samasa järjestyksesä, kuin ne olivat olleet pinosa.

Kaivon vintti eli vipu pylväänensä kirposi maasta ja lensi monta syltää paikaltansa. Riihi-lato, 4 syltää joka kulmalta, käänty toisin päin, ja katto meni niin ettei, sitä ole sen koemmin näkynyt ei kuulunut. Tuvan malat putosivat kuitenkin vähän matkan päähän, mutta tuohia on sittemmin löytty aina penikulman pääsä.

Neljästä aitasta vei tämä myrsky katot ja nakkeli malat ympärinsä pelloille, suureksi vahingoksi, mutta tuohia ei ole' löytty ollenkaan. Yhen työ-kärryn vei ilma kartanolta kauvas kedolle ja venehet, jotka olivat likellä, Muoniojoen rannalla, särkyvät peräti. Mettäsä, joka oli lähellä kartanota, murti se, mennesänsä itäpohjasta kohen, suurempia ja pienempiä puita, eli kaasi niitä juurinensa; Siellä kaivo myrsky myös maahan 15:den syllän pitusen 4 eli 5 kyynärän levysen ja puolen toista kyynärän syvysen juovan. Tätä ilmaa seurasi kova Ukkosen jylinä, joka kuitenkin kohta herkesi, mutta runsasta sadetta piisasi kello 8:saan asti illalla. 

Asukkaat olivat kaikki, 9:sän henkiä nuoria vanhoja, olleet pirtisä, eikä ollut niistä yksikään tullut vahinkoon. N. E—m.

Kuvaaja Wilkman
HKM CC BY 4.0
Muuta vuodelta 1823

Ei kommentteja: