maanantai 16. syyskuuta 2024

Kokemäkeläisten "kohtalona Neuvostoliitto"

Kansallisarkistossa työstetty tietokanta Kohtalona Neuvostoliitto avautui kesäkuussa. Jostain somepäivityksestä intoutuduin viikonloppuna testailuun hakusanalla Kokemäki.

"Tutuin" ryhmä tuloksissa ovat Kustaa (s. 1842), Olga (s. 1845),  Helena (s. 1873) ja Adele (s. 1868) Tigerstedt. He ovat mukana siksi, että henkikirjassa 1917 "kirjoillaolomaansa" on Venäjä. Muistan ihmetelleeni jossain projektin vaiheessa esille tullutta ulkomaillaolokirjausta henkikirjoissa, kun en ollut sellaista koskaan nähnyt. Geni-profiili sijoittaa perheen Kakkulaisten Lääkäriin, jossa he eivät (tietenkään) ole vuoden 1917 henkikirjassa. Jossain muualla on listaus poissaolijoista.

Sekä Geni-profiilista että digitoiduista sanomalehdistä käy ilmi, että Erik Gustaf Woldemar Tigerstedt kuoli Venäjällä keväällä 1919. (Hän oli Ylistaron Napparin ostaneen Severin Tigerstedtin veli.) 

Unohtuneempi "tuttu" oli Frans Nestori Niironen (s. 28.12.1885 Kokemäki), jonka olin kohdannut  New Yorkin satamassa vuonna 1913Kohtalona Neuvostoliitto-tietokanta tietää hänen tulleen Neuvostoliittoon vuonna 1931 Yhdysvalloista ja olleen jossain välissä metsätyöläinen Matroosan koneasemalla. Hänet vangittiin 23.1.1938 ja hän sai 13.2.1938 kuolemantuomion, joka pantiin poimeen 26.2.1938. 

Niirosen, kuten muutaman muunkin avaamani tietueen kohdalla, lähteinä ovat "Lahti-Argutina 2001; Gildi–Braudze 2010" ja "Aimo Ruususen tutkimustiedot TT", joiden antia voi vertailla keskenään. Jopa asiaan perehtymätön, kuten minä, tietää Lahti-Arguntinan tutkimuksen keskeisyyden. Hyvä, että tiedän, sillä mitään lähteiden kuvausta en tietokannan yhteydestä löydä. Jos se todellakin uupuu, kyse on pahasta puutteesta, sillä lähdekriittinen käyttö ei ole mahdollista.

Tietueiden lähteissä Lahti-Argutina ja Ruusunen ovat useimmiten erikseen ilmeisesti siksi, että tiedot eroavat toisistaan? Niihin on toisinaan klimpitetty muuta, kuten "UM1" tai "punaupseeriluettelot EK-Valpo I (KA)". Lähdeviitteet voivat näyttää tältä: "Henkilökortit, EK-Valpo I (KA); geni.com; Sähköposti nro. 31; Kirje nro. 5." Jälkimmäiset lienevät hankkeen saamia tiedonantoja. Toivatkohan ne jotain lisää Valpon kortin tietoihin? Mahdotonta käyttäjänä tietää.

Aikani etsittyäni ohjeiden kohdasta lähdetunnukset löysin sentään linkin taulukkoon, mutta se ei paljasta mitä eroa mahtaa on lähteellä "Aimo Ruususen tutkimustiedot ja "Aimo Ruususen tutkimustiedot TT". Eipäs, kun välimerkki puuttuu ja TT viittaa Tauno Tukkisen tietoihin. Geni.com on jäänyt listaamatta. 

Ei kommentteja: