sunnuntai 11. elokuuta 2024

Monet suomalaiset lensivät kesällä 1929

Suomen Kuvalehti ilmoitti numerossaan 4/1929 tarjoavansa huvilehtomatkoja 40 paikkakunnalla seuraavana kesänä. Lentäminen maksaisi 100 markkaa, mikä nykyrahassa on 38 euroa. Mutta kilpatehtävän ratkaisevista 1000 saisi ilmaisen lennon Aero Oy:n Junkers-koneella. Seuraavassa numerossa oli jo kiertueen kartta ja sitä seuraavassa tehtävä, jossa palasista piti koota ilmavoimien tunnus eli hakaristi.

Kilpailuvoittajien lista paikkakuntineen julkaistiin numerossa 15/1929.

Toukokuun lopussa, numerossa 21/1929 kerrottiin täsmällisemmin, että lento tulisi kestämään 10-15 minuuttia ja alle 12-vuotiaat lapset pääsisivät mukaan puoleen hintaan. Esimerkiksi kotipaikkakunnallani Kokemäellä ilmaisen lennon voittaneet suuntasivat joko Tyrväälle 9.-10. elokuuta tai Mäntyluotoon 10.-12. elokuuta. Lennätyspaikkakunnilla lennoista oli huvia niillekin, jotka eivät kyytiin päässeet.

Kierros alkoi 1.6.1929 Helsingistä, jossa

Yksitoistavuotias Holger Idman, hiukan vanhempi kouluneito M. Alhonen, rouva Kerttu Halme ja rautalampilainen Oskari Hänninen olivat ensimäiset, jotka toivat valoisan mielen pilvistä maan päälle, ihasteltuaan pääkaupunkimme herttaisen pieneltä näyttävää kauneutta ja vakuutettuaan, että kyllä tämä lentäminen on sentään hauskaa. Rautalammin mies lausui julki halunsa ja mielitekonsa sanoilla: »Saattaisin olla siellä vaikka koko ikäni I» Kun ensimäinen lento näin todella oli onnistunut ja pitkä retki todellakin alkanut valoisana, näki tapaturmayhtiö Sampo hyväksi kutsua asianosalliset aamukahville. (SK 23/1929) 

Ei kommentteja: