maanantai 8. tammikuuta 2024

Mitä meillä oli ennen miestenlehtiä?

Tampere ... Markkinavieraita huvitettiin "hoijakalla" (karusellilla) ja eräs ulkomainen mestari surkealla panoraamallansa ja onnenlehtien jakamisella. Panoraaman kanssa, jossa näki varsin hävyttömiäkin kuvia, oli yhdistettä arpajaiset. - Näiden kuvain suhteen tahtoisimme sanoa, että kaupungin poliisi tekisi hyvin, jos ottaisi ja tarkastaisi semmoisten mestarien näytettäviä kuvia ja pistäisi pesään semmoiset siveyttä loukkaavat kyhäykset, jos näet tapaa niitä yleisön eteen asetettuina, sillä ne ovat kypsymättömälle nuorisolle sangen turmiolliset. (Tampereen sanomat 10.7.1871)

Markkinat ovat meillä jälleen ohitse ... Muitten markkinahuvitusten joukossa oli täällä yleisön katseltavana muuan herra Rasmussen'in vaksi-kuvasto, josta saimme tietää jo hyvissä ajoissa, ennenkuin se avattiinkaan. Satuimme näkemään tämän kuvaston luettelon ja huomasimme siinä ilmoitetun koko joukon mitä törkeimpiä ja riettaimpia kuvia, joista jokainen siveellinen ihminen punastuu lukiessaankin, saatikka nähdessän. Tämän johdosta pyysimme asianomaisia kieltämään niitten näyttelemisen. Meille luvattiin ottaa noista kuvista lähempi selko ja kieltää siivottomat. Siivottomimmat tosin kiellettiinkin pois, mutta jäljelle jäi kumminkin muutamia sopimattomia kuvia, ja tätä seikkaa vastaan me panemme julkisen vastalauseen. Semmoiset kuvat, olkoot olevinaan kuinka tieteellisiä hyvänsä, eivät voi muuta kuin olla yllykkeenä ihmisen huonoille himoille. (Laatokka 6.2.1883)

Sakkolasta... Tienoillamme käveli äskettäin viettelijä, joka sai usean miehen antamaan itselleen 5 kopekkaa ja vieläpä viisitoistakin. Hän, näet, näytteli kuvia ensin keisarin ruunauksesta ja Skobeleff'in kuolemasta. Vieläpä sanovat hänen näyttäneen kaikellaisia hävyttömiä kuvia, joittenka päälle hän vielä pani arpaa ja povasi korttiloilla. (Ilmarinen 15.9.1883)

Nuorisoseura täällä toimi yleisen iltaman. ... Tanssin aikana kierteli pieni kuva, josta en tämän lehden palstoilla siveydentunteen vuoksi voi tehdä selvää mitä se sisälsi vaan pyydän sitä herrasmiestä, joka sen taskustansa otti, ettei hän toiste nuorison joukkoon tuollaisia hävyttömiä kuvia levitä; sillä siveettömät juvat eivät kohota nousevaa nuorisoa, jos toiste tuollaista tapahtuu, niin varmasti on hgerran nimi mustan kirjani lehdellä. (Länsisuomen työmies 18.2.1904)

En tahdo mennä tupakosta raittiina miehenä arvostelemaan, onko se viljelijöilleen tarpeellista vai ei, sillä siksi yleisesti sitä käytetään. Tahtoisin vaan yhdestä tähän alaan kuuluvasta seikasta pitää pientä puhetta. Mainittu seikka ilmenee eräässä piippulajissa, jonka piipputehtailiat ovat kauppaan laskeneet ja joka laji on kulkeutunut tänne meidän perälle saakka. On nähkääs niin sanottuihin "kuttaperkkapiippuihin" alaosaan kopassa muodostettu pieni nyppylä, johon sitten on sijoitettu pieni panoraama. Tähän panoraamaan on pojillemme asetettu kai mieluinen kuva, siinä kun on verhotta olevan naisen kuva, useihin sopimattomiin asennoihin maalattuna. Sanomattakin ymmärtää jokainen, mitä pahennusta tuollaiset piippurakennukset hävyttömine kuvineen voivat saada aikaan kansan nuorison keskuudessa. — Jos herrat piipputehtailijat pitävät tavaransa suuremmalle menekille tarpeellisena varustaa ne kuvilla, niin eikö olisi yhtä panna niihin jotakin muuta eikä tuollaisia siveellistä pahennusta synnyttäviä.

Pöllöpää.

**

Olen minäkin joskus nähnyt ylläkerrotunlaisia piippuja, vaikken omasta alotteestani ole muistanut sitä puheeksi ottaa, jonka se kylläkin olisi ansainnut. Mainituissa "kuttaperkkapiipuissa" on, kuten "Pöllöpää“ kertoo, pohjassa pieni ulkonema, jossa on noin isohkoa neulannupin laajuinen isonnuslasi, johon tirkistäen näkee jonkunlaisen kuvan, useinkin hävyttömän. Samanlaisia laitteita kuuluu olevan sovitettuna myöskin sikaarin holkkeihin ja kellonavaimiin ja sen semmosiin pikkuesineihin. Tietääkseni nämä tällaiset ovat ulkomaisia "kulttuurinkukkasia", samoin kuin hävyttömillä kuvilla varustetut kuvakortitkin, joilla koetetaan, tavallaan niilläkin, kylvää siveettömyyden siemeniä kansamme keskuuteen. — Mielestäni olisi kauppiasten tehtävä toimittaa etuvartijan virkaa tällaista vaikutusta vastaan, joka niin vähäpätöiseltä kuin se näyttääkin, voi ajan oloon olla nuorisollemme turmioksi. Eihän mikään ole niin omiaan höllyttämään nuorison siveellisiä käsitteitä, kuin julkisuudessa sallittu, epäsiveellisyyden leimaama vaikutus. Poistakoot siis kirjakauppiaat puotiensa ikkunoissa komeilemasta kaikki vähänkin kevytmielisyyteen vivahtavat kuvakortit ja kieltäytykööt muut kauppiaat ottamasta myydäkseen noita "käärmeen silmillä" varustettuja pikkuesineitä, joita halpamaiset keinottelijat heille tarjoilevat. Niidenpä kieltämättä, jotka mokomaa roskatavaraa kevytmieliselle yleisölle välittävät, on lähin edesvastuu niiden epäsiveellisestä vaikutuksesta. Kiitosta tässä suhteessa ansaitsee ainakin postihallituksen äsken tekemä päätös, jolla se on kieltänyt hävyttömillä kuvilla samoin kuin kirjotuksillakin varustettuja postikortteja kantamasta perille. (Kaleva 27.2.1904)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vanhat miestenlehdet kuten Jallut olisi hauska nähdä digitoituina.