lauantai 20. tammikuuta 2024

Leikki-Heikin juttuja Loimaalta

I. Pappi, joka kerran vihki 60:vuotisen miehen 19 vuoden vanhan tytön kanssa, oli valinnut puheensa aineeksi sanat: "Isä anna heille anteeksi, sillä eivät he tiedä, mitä he tekeevät!"

II. Yksi talonpoika toi papille kuorman halkoja, josta pyysi 30 kopeekkaa. Pappi katsoi sen paljoksi; mutta talonpoika ei tahtonut millään ehdolla alentaa kerran määrättyä hintaa, ja sanoi viimen: "ajatelkaas, herra pastori, että minä tarvitsin kokonaista neljä tiimaa jo kuorman tänne saattaessani. Kuin pastori viimen piti ruumissaarnan minun vaimoni jälkeen, sain minä maksaa koko ruplan; ja siinä työssä ei pastori tarvinnut aikaa enemmän kuin neljäsosan tiimaa." — "Niin, ystäväni," sanoi pappi, "se olikin työ, jossa tarvitaan päätä". — "Noh noh, herra pastori"! muistutti talonpoika, "eihän minunkaan härkäni hännällänsä puita vetänyt." (Suometar 13.8.1858)

III. Kaksi työmiestä keskustelivat mikä kaikista parhaammalle maistuu. "Yksi suumuisku minun Maijaltani", sanoi yksi heistä, "minusta parhaalle maistuu". — "Oh paha polvi"! sanoi toinen, "sitte et sinä suinkaan ole koskaan saanut maistaa papuja ja sianlihaa".

IV. Joku aika takaperin tuli Helsingissä herra Kleinehn ravintolaan kaksi saksalaista kauppiasta, jotka sanoivat lyöneensä vetoa yhdestä asiasta neljä pulloa sampankaljaa; kaksi he tahtoivat kohta tyhjentää, muita toista kaksi säästää siksi kuin veto olisi selvä. Ne otetut ja tyhjennetyt pullot käskivät he kirjoittamaan ylös muistoon maksettaviksi vedon voitettua ja toisten kahden putellin otettua sitte ydellä kertaa. — Sitte tulivat he puheesen herra Kleinehn kunssa, joka muun seassa sattui kysymään asiaa, mistä veto lyöty oli. — "Tämä kumppanini," sanoi toinen, "päälleseisoo että Nikolain kirkontorni kaatuu oikealle puolen, mutta minä sanon että se kaatuu vasemmalle puolen". (20.8.1858)

V. "Auttakaa minua kaikella muotoa, hyvä tohtori!" sanoi kerran sairas neiti lääkärillensä, "minä olen niellyt alas hiiren. Oi-oi-oi!" — Epäillen jos se olisi totta taikka ei, katseli lääkäri hänen päällensä. — "Se on niinkuin minä sanoin," sanoi sairas valittaen, "minä makasin suu auki, ja siinä juoksi hiiri sisälleni; voi, kuinka se tunkee alas." — "Koska se on sillä lailla", sanoi lääkäri, "niin on paras, että mamselli nyt kohta nielee alas kissan, joka syöpi hiiren!" (27.8.1858)

VI. Yksi köyhä mies, jokasakotettiin juoppoudesta, rukoili tuomarilta armoa ja kanssakärsivällisyyttä, koska se hänen mielestänsä oli erinomaisen kovaa, että hän nyt jo neljännen kerran vaaditaan sakkoon yhden ja saman syyn tähden. (3.9.1858)

Ei kommentteja: