maanantai 13. kesäkuuta 2022

Yleisen näyttelyn hanke julkisuuteen

Kaivopuiston Kaivohuone 1860-luvulla Eugen Hoffersin kuvaamana
Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0

Ajatus, johon kesällä 1876 toteutunut Yleinen näyttely perustui, tuli ruotsinkielisessä lehdistössä esiin 10.1.1875 Helsingfors Dagbladissa, jota 12.1.1875 lainasivat Finlands Allmänna Tidning, Hufvudstadsbladet, Wiborgs Tidning ja päivää myöhemmin Åbo Underrättelser. Varhaisin tekstihaulla löytyvä suomennos ilmestyi Hämäläisessä 14.1.1875:

Suomalaista teollisuusnäyttelöä hankitaan Helsingissä vuodeksi 1876. Huoneet sitä varten aivotaan rakentaa kaivopuistoon ja on kustannukset arvattu nousevan 300000 markkaan. Väli-aikainen toimikunta on jo asetettu. Luullaan nämät kustannukset saatavan suoritetuiksi osittain sisäänpääsymaksuilla j.n.e.

Uutista oli lyhennetty niin reippaasti, että muu kuin teollisuus oli tipahtanut tekstistä. Suomalaisessa virallisessa lehdessä 26.1.1875 täydellisemmin: 

Teollisnäyttelö Suomessa vuonna 1876. Suuri joukko teollismiehiä, maanviljelijöitä ja muita täällä Helsingissä ovat viime viikolla antaneet hallitukselle esityksen yleisestä teollis-, taide-, opetustoimen- ja maanviljelysnäyttelöstä Suomessa kesällä v. 1876. Samassa he ilmoittavat aikomuksensa perustaa maassa yhdistys, joka takaa varat näyttelön toimeenpanemiseksi, jos valtioapua saadaan 150,000 markkaa. Kulungit nousnevat yhteensä 300,000 markkaan.

— Näyttelö on aiottu pidettäväksi Runnipuistossa väliaikaisissa lauta rakennuksissa. Pohjapiirros on liitetty hakemukseen. On arveltu sopivaksi, jos hallitus suostuu hakemukseen, perustaa 14-jäseninen näyttelön toimituskunta, johon H. K. Majesteetinsa nimittää toisen ja takausyhdistys toisen puolen jäseniä, jota paitsi H. M. myös nimittää toimituskunnan esimiehen.

Kyse ei siis ollut pelkästä teollisuusnäyttelystä, kuten jo eilen selitin. 

Hanke sai nopeasti kannatusta, sillä jo pari päivää myöhemmin SWL kertoi, että

Se teollisnäyttelö, jota aiotaan panna toimeen täällä Helsingissä, näkyy saavuttavan suurta mieltymystä. Muutamain päiväin kulutessa on täällä jo saatu kokoon 70,000 markan takaussumma.

Mutta kaikki eivät olleet tyytyväisiä...

Ei kommentteja: