keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

"Sertifikaatti"

Eilen mainitsemassani Alvin-selailussa tuli esiin useita täysin epäinformatiivisesti otsikoituja käsinkirjoitettuja asiakirjoja. Kun käyttöliittymä oli päättänyt tarjota minulle tietoa englanniksi, yksi näistä oli "certificate", jonka teksti oli niin lyhyt ja moderni, että viitsin tavata.

Kyseessä on (vanhemman) Zacharias Topeliuksen 8.8.1811 Tukholmassa päiväämä lääkärintodistus suomalaiselle merimiehenvaimolle Anna Helena Hultman. Meni hetki ennen kuin ymmärsin, ettei Topelius, jonka kotona minulla on ollut ilo käydä,  aina ollut lääkäri Uudessakaarlepyyssä. Kotivuoren ylioppilasmatrikkeli ei ole kohdallaan hirvittävän tarkka (Köyhäinlääkäri Tukholmassa 1809. Uudenkaarlepyyn kaupunginlääkäri 1811), mutta selitys Tukholmassa oloon on.

Anna Anna Helena Hultman oli vuoden 1810 alun tienoilla saanut halvauskohtauksen ja sairaalloisuutensa parantamiseksi kahdesti käynyt juomassa vettä Tukholman Djurgårdenin terveyslähteellä. Elokuussa 1811 hän oli niin parantunut, että pystyi Topeliuksen todistuksen mukaan matkustamaan Suomeen. Mutta minne siellä?

Hiskillä ja Familysearchilla löytyneistä on nimien puolesta vahvin ehdokas 4.5.1747 syntynyt Anna Helena Hultman, joka asui miehensä Lars Hjelmeruksen kanssa Tammisaaressa, kunnes tämän kuoltua vuonna 1810 muutti Iittiin. Mutta Lars Hjelmerus oli kauppias ja raatimies eikä merimies ja tämä Anna Helena syksyllä 1811 leski eikä vaimo.

Ei kommentteja: