keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Kuinka p*ska tekee kauppansa

Eilen FB-ryhmään Suomen historian harrastajat jaettiin Linguistic Map of the Old World, 3000BCE ensin saatteella ""Kartta se on mun rattoni, ja..." 'En finne igen!' " ja sitten saatteella "Miten asiasta paremmin perillä olevat sanovat tästä kielikartasta. Millä menetelmillä tämä rekonstruktio on saatu aikaiseksi." 

Ilahduttavan monet vastasivat jälkimmäiseen kysymykseen "mielikuvituksella". Aiemmassa puolestaan esitettiin korjausehdotuksia, kuten "Suomalaisugrilaista kieltä taidettiin puhua paljon etelämpänä nykyisen Ruotsin alueella." Syvä huokaus. 

Ensinnäkin, kartta on poimittu kiertoon Flickr-tililtä, jonka omistaja ei väitä olevansa kielihistorian osaaja eikä myöskään kerro esim. tehneensä kartan jotain julkaisua varten. Häneltä on yli 10 vuotta sitten kysytty lähteiden perään eikä niitä ole kuulunut.

Toiseksi, koska kartta väittää esittävänsä tilannetta 5000 vuotta sitten, on Suomen länsirannikko väärässä kohdassa. Eli sinne sijoitetut "skandinaaviskan" puhujat ovat pulisseet sanojaan pinnan alla.

Tosin, jos uskon (pikaisen kirjoittamisen puitteissa ja paremman puutteessa) Wikipediaan, niin skandinaaviskaa edeltänyttä protogermaanista kieltä puhuttiin ajanlaskun tienoilla plus/miinus 500 vuotta. Eli 2500 vuotta aiemmin ei ollut skandaaviskaa missään ja vielä vähemmän Vaasan seudulla. Siitä, mitä kieltä Suomen alueella tuolloin puhuttiin ja mihin kieliryhmään se kuului ei valitettavasti ole tietoa, eikä sitä tietoa "synny" sillä, että kierrätetään täysin satumaisia karttoja ilman tekijätietoja ja muuta kuvausta.

Eihän?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mistähän tuo "Kokemäen kuningaskunnan" kartta on peräisin?