keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Muotiompelija Regina Bandly

Pitkästä aikaa lähtökohta Anders Ramsayn muistelmista Muistoja lapsen ja hopeahapsen 2
Kaupungin käsityöläisistä luulen maalari Kjällströmin, räätäli Staudingerin, kultaaja Höjerin, vaskiseppä Osbergin, kultaseppä Mellinin, verhoilija Galetskin, puuseppä Lithoniuksen, leipuri Holmin, teurastaja Janssonin ja muotiompelija, rouva Bandlyn olleen huomattavimmat ja parhaimmat.

Teurastaja Janssonista on ollut puhetta (Vielä Salomon Janssonista, Täydennysosia (2)), mutta kuka oli rouva Bandly? Tapojeni vastaisesti aloitin nimihaulla sanomalehtien sijaan  Helsingin kaupunginarkiston aineistoihin ja sain esiin herra Bandlyn maistraatin henkilöhakemistosta

ja Aminoffin henkilökortistosta. Näistäkin saa jo selvää sen, että keväällä 1848 sokerileipuri Bandly hävisi Helsingistä Venäjälle ja jätti perheensä taloudelliseen ahdinkoon. Rouva Bandly sai maistraatilta kesän jälkeen luvan vähäiseen kauppaliikkeeseen.

Kuten niin usein aikaisemminkin, osuin aiheeseen, jonka Sven Hirn oli selvittänyt jo perusteellisesti. Artikkelissaan Sockerbagaren från Graubünden Hirn selostaa enemmänkin miehen uraa, mutta paljastaa myös sen, että tämä solmi avioliiton vuonna 1835 tallinnalaisen Regina Apollonia Schneiderin kanssa. He olivat kirjoilla Helsingin saksalaisessa seurakunnassa, jonka Hiski-tallennukset alkavat vasta vuodesta 1848. Lapsia oli ainakin kaksi: poika David Rudolf ja 13.7.1845 syntynyt tytär Leontine Apollonia. Hirnin löytämän tiedon mukaan sokerileipuri Bandly oli lähtenyt takaisin kotiseudulleen, josta kolme vuotta myöhemmin lähetetyn lääkäritodistuksen mukaan hän oli menettänyt muistinsa tai oli mielenvikainen. Rudolf-pojan mainitaan olleen Aleksis Kiven opiskelutoveri, mikä todennäköisesti ajoittuu 1850-luvun alkuun

Vielä vuoden 1847 osoitekalenterissa rouva Bandly asui "omalla" tontillaan  n:o 17 Lahnan korttelissa (Unioninkatu 5). Tämä ei täsmää kaupunginarkiston kiinteistökortistoon eikä tietoon talousvaikeuksista. Seuraavana vuonna hän asuukin jo vuokralla. Kyseisestä Rotkirchien kivitalosta hän muutti Uschakoffin kivitaloon Unioninkadulla (HT 3.11.1852, 18.5.1853).Sieltä hän muutti konsuli Sundmanin tontille, joka oli myös Unioninkadulla (HT 29.9.1855), ja edelleen leipuri Silfverbergin perillisten puutaloon Unioninkadulla (HT 18.10.1856). Vuosina 1859 ja 1861 Bandly ilmoitti asuvansa vuokralla Pohjoisella Makasiinikadulla leipuri Strömbergin tontilla, josta tulee pitkäaikainen osoitteensa. 

Varhaisimmassa löytämässäni ilmoituksessa Bandlyn kauppatavarana on "blommor à la capricieuse" (HT 29.5.1847). Vuoden 1851 alussa naisyhdistyksen järjestämässä näyttelyssä oli esillä "Bandlys modeartiklar" (HT 26.2.1851).  Seuraavina vuosina sanomalehti-ilmoituksista käy ilmi lähinnä erikoisuudet: "Flera sorters fruntimmers hufvudprydnader, passande till julklapper" (HT 17.12.1856) "Reqvisitioner af Raumo spetsar emottagas af fru Bandly, enligt 97 skilda prof och bestämda pris" (FAT 28.5.1857), "alla slags fruntimmers såwäl strå- som tyghattar och alla slags moderna öfverplagg, såwäl af kläde som ad siden" (FAT 22.4.1858). Vuoden 1859 osoitekalenterista selviää, että Regina Bandly myi naisten vaatteita ja hattuja, eikä suinkaan ollut alan ainoa yrittäjä Helsingissä. 

Bandly pyrki kilpailemaan mahdollisimman uudella muodilla, sillä hän kertoi ilmoituksessaan modernien kesähattujen tulleen Pariisista höyrylaivalla (HT 1.6.1861 & HD 14.5.1869). Mahdollisesti muotitavaraa välitti Rudolf-poika, joka oli vuoteen 1871 mennessä muuttanut Pariisiin, jossa hän oli osakas yrityksessä Reisig & Bandly (Annuaire-almanach du commerce). Yhteyksistä Suomeen kertoo se, että kyseisen yrityksen merkillä varustettu keittokulho hankittiin Fredr. Edv. Ekbergin kahvilaan.
HD 29.7.1878

Bandlyn liiketoiminnan menestyksestä kertoo Ramsayn muistelman lisäksi perukirjansa (HKA 6852), joka oli velaton. Kodin sisustuksena oli esimerkiksi patsaita pylväiden päässä. Aviomies eli Sveitsissä, tytär oli kuollut ennen äitiään ja poika oli Pariisissa, mutta asuinkumppaniksi oli järjestynyt sisaren tytär Karolina Starck. 

Parhaimman käsityksen Bandlyn liiketoiminnasta saa sen jatkajan ilmoituksesta, jossa pääosassa ovat mittojen mukaan tehdyt vaatteet, joita toimitetaan tilauksesta kaupungin ulkopuolellekin. Uusi yrittäjä oli leskeksi jäänyt vapaaherratar Nanny v. Friesendorff, o.s. Hamberg.

HD 28.2.1879

Ei kommentteja: