tiistai 8. lokakuuta 2024

Digitoidut palovakuutukset eli lisää valitusta Kansallisarkistosta

Jatkona eiliseen. Digitointeja toki valmistuukin, vaikka yksi Helsingin seurakunnan yksikkö on edelleen jonossa. FB:ssä nimenomaan hehkutetaan uutuuksia ja sitä, että ne on saatu erittäin epäkäytettävällä tavalla listatuiksi verkkosivuillekin. (Jälleen kerran kannattaa mennä Digihakemistoon, jonne Kari Kujansuu on ahertanut tiiviimmän esitystavan.)

Eniten odotin palovakuutuksia, sillä yritin helsinkiläisiä tilata keväällä ja sain vastauksen, että ovat digitoitavana. Ennen tilausta olin tutustunut Arkistojen Portin artikkeliin ja sen mukaisesti selannut Rauhankadulla paperista luetteloa. Jota ilman Helsingin vakuutuksia on lähes (*) mahdotonta hakea, kun olemassaolostakaan ei ole tietoa. Portin kertoman perusteella muiden kaupunkien luettelot ovat mikrokorteilla.

Eli jos Kansallisarkisto haluaisi digitoidun materiaalin olevan käytettävissä, se olisi digitoinut samantein luettelot. FB:ssä kolme viikkoa sitten esittämääni kysymykseen "Onko Tarmon vakuutusten luettelot tulossa myös verkkoon?" sain vastauksen "Kaisa, välitin kysymyksen eteenpäin. Näistähän voi aina kysyä myös Astian palautelomakkeen kautta!" Tämän jälkeen asiaan ei palattu eli ei vaikuta valmiiksi mietityltä. Tämäkään.

(*) Sanomalehtiin listattiin 1800-luvun alkupuolella (aivan kuten 1700-luvulla) Yleisen palovakuutusyhtiön uusimmat vakuutukset: esim. FAT 12.7.1833 ja FAT 15.11.1844. Näissä näkyvät vakuutusnumerot


ovat testauksieni perusteella samoja kuin yksikössä Keskinäinen vakuutusyhtiö Tarmon lakkautettujen ainaispalovakuutusten arkisto > Lakkautettujen ainaispalovakuutusten vakuutuskirjat. Esimerkiksi professori Lillen vakuutusasiakirjat ovat tallessa, mutta tutkimusharjoitukseni perusteella kaikki eivät. Eikä Lillen rakennuksista ollut ainoastaan yhtä vakuutuskirjaa vaan sarja, josta voisi seurata rakennuskannan kuntoa ja kehitystä luotettavammin kuin rakennuspiirustuksista. (Kyllä, unohdin tarkistaa palovakuutukset Taipale-proggiksessani.)

Kauniita rakennuskuvia en ole näistä palovakuutuksista löytänyt, mutta esimerkiksi Lillen rakennukset pääsevät tontilleen. 



Ei kommentteja: