keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Räpellystä Amsterdamissa

Gezicht op Amsterdam, 1735. Rijksmuseum
Taisi olla jo pari vuotta (eli todennäköisesti enemmän) kun verkkohakuni tarttui sukupuuhun, joka paljasti Norrköpingissä eläneen esitätini Margareta Hohenthalin pojan Joachim Häggin ottaneen ja muuttaneen Hollantiin ilmeisesti 1740-luvun alussa. Otin yhteyttä sukupuun omistajaan ja hän kertoi saaneensa tietonsa muuttajan jälkeläiseltä.

Eli sukutaulunsa jälkeläislista
vaikutti olevan kohtuullisen hyvällä pohjalla. Ja miten pystyisin parempaan kuin paikallinen kun en osaa kieltä, eikä minulla ole mitään kokemusta hollantilaisesta sukututkimuksesta (ellei parin brittien Who Do You Think You Are - jakson katsomista lasketa)?

Mutta vaikka kyseisessä sukututkimusproggiksessa aion käyttää suhteellisen löysää laatukriteeriä, mieluusti näkisin jotain alkuperäislähdettä nanoserkun olemisesta Amsterdamissa. Luulisi verkosta jotain löytyvän.

Kyllä, FamilySearch tarjosi hakemiston "Netherlands, Archival Indexes, Vital Records", jossa oli mukana kasteet Joachimin lapsille
Kahden sukutaulussa olleen tyttären kasteita ei löytynyt, mutta heille tarjottiin sukutaulun kanssa stemmaavat avioliitot ja niistä syntyneitä lapsia. Mutta toisaalta löytyi aivan "uusien" lapsien kasteita. FamilySearch-haku siis paljasti uutta tietoa ja luotettavana pitäneeni tutkimuksen aukkoja. (Mahdollisesti sukutaulusta oli jätetty pois lapsena kuolleet?)

FamilySearch ei tarjonnut kuvia kastekirjauksista vaan ohjasi hollantilaisten omalle openarchieven-sivustolle, josta puolestaan kuvan perässä piti hypätä Amsterdamin kaupungínarkiston sivulle. Ei vaikeaa, mutta ei varsinaisesti suoraviivaistakaan. Tosin, jos olisin tiennyt mitä olen tekemässä, olisin voinut tehdä haun suoraan kaupunginarkiston sivuilla. 

Tietenkin teinkin tämän haun varmuuden vuoksi tässä välissä ja tulokset olivat helpommin käsiteltäviä kuin FamilySearchissa. Ja täydellisempiä, sillä edellisten kasteiden jatkoksi löytyi Agatha Margaretha 28.11.1762 (kolmannet kaksoset!), Sara Frederika 8.7.1753, (kaivattu) Maria Magdalena 31.7.1757, (kaivattu) Cornelia Elisabeth 9.12.1759 ja Johanneksen koko nimi olikin Albertus Johannes. Alkuperäisistä kaivoin esiin vain esikoisen.
Kiitän kauniista ja selvästä käsialasta, mutta isän titteli olisi auttanut huomattavasti. Ja jos lapset olisi edes kastettu jossain tietyssä kirkossa eikä kotona. Tosin kaupunginarkiston sivuilta näkyi, että tämä oli nimenomaan porvarissädyn kastekirja.

Tarkistin tietenkin myös kaupunginarkiston muut hakemistot. Hautauksista sukunimellä hakien osumia tuli huomattavasti vähemmän kuin kasteissa (joissa oli muuten mukana myös kastekummina olo). Hautauksien joukossa oli Joachimin siunaus/hautaus Oude Lutherse -kirkkossa vuonna 1794. Tulkintaan pitänee käyttää kysy kaverilta -kortti. Satulamaakari oli ilmoittaja?
Avioliittoihin liittyvät kirjaukset yhdistivät Joachimin Norrköpingiin eli muuttonsa on nyt todistettu sopivalla laatutasolla. Morsiamen ikä oli 16 vuotta, mikä sopii lapsien syntymiseen seuraavana 21 vuotena.

Ei kommentteja: