tiistai 21. toukokuuta 2024

Opastuskylttien antia tullessa ja mennessä.

1) Tukholman matkan ensimmäisen hotellin ikkunasta minulla oli puistonäkymä. Jälleen kerran sekoilin Tukholman maantiedon kanssa ja luulin, että se oli Kungsträdgården. Onneksi aamukävelyllä oli hyvää aikaa tavata opastaulua ja oppia paremmin. Selvisi, että kyseessä oli Berzelii park. Se osoittautui paikallisesksi Kluuvilahdeksi eli vähitellen m. m. jätteillä täytetyksi merenlahdeksi, jonka yli oli vielä 1800-luvun alussa kulkenut silta.

Jämföra kartor, Stockholmskällan

Näin muistutus sain muistutuksen siitä, että kaupungissa asiat muuttuvat. Myös nimistö eli hotellin toisella puolella ollut Norrmalmstorg oli aiemmin Packartorg ja Norrmalmstorg puolestaan toisaalla. Aina pitää katsoa oikean ajan karttoja!

2) Päädyin Kungsträdgårdeniinkin. Siellä oli kukkivien puiden ohella opaskyltti, josta selvisi että Ranskasta tullut Bernadotte oli tuhonnut puiston kertaalleen sillä hän halusi paikalle sotilaiden harjoituskentän.

Huolellisesti lukien tajusin myös sen, että olin sijoittanut palatsin Makalös mielessäni jossain määrin väärään paikkaan eli kuvitellut sen olevan nykyisen Nationalmuseetin paikalla tai sen vieressä. Näin vaikka rakennuksen museokäytöstä kirjoittaessani löysin maisemakuvankin. Todellisuudessa rakennus sijaitsi Kungsträdgårdenin merenpuoleisessa päässä. Tämäkin olisi selvinnyt vanhoista kartoista, jos olisin tiennyt rakennuksen teatterikäytöstä. Mutta sekin tuli tietooni vasta tällä reissulla.



Opastuskyltistä selvisi myös se, että Kustaa III:n patsaa vieressä olevat metalliesineet ovat ihan aitoja 1600-luvun mörssäreitä, jotka otettiin sotasaaliiksi Riian taisteluissa 1701.


3) Kaksi viikkoa myöhemmin, lähtöä tehdessä tapoin aikaa Djurgårdenilla. Päätie oli jo käynyt tutuksi, mutta nyt älysin kurkistaa sivukadulle, josta löytyi vanhan näköisiä rakennuksia sekä onneksi myös opastuskyltti. Se kertoi, että paikka oli nimeltään häpeäpaaluntori ja söpö pieni rakennus vuodelta 1749. Mistään kulmasta en saanut otosta ilman potkulautaa, mutta sehän tarjoaa mittakaavaa.


Ei kommentteja: