tiistai 25. kesäkuuta 2024

Aktin selailua (2/3): pelilauta, lehmiä ja moottoripyöriä

1) Aktissa 3/2012 Jari Oinonen kertoi arkistolöytjen palstalla, että "Viipurin maistraatin arkiston kätköistä, vanhaan arkistoluetteloon tunnisteella J II 7 merkitystä paperinytystä kuoriutui esiin asiakirjanippu, joka sisälsi 1700-1800-luvun vaihteessa kirjoitettuja ja jäljennettyjä runoja. Näiden pääasiassa romanttisten ja uskonnollisten säkeiden joukosta löytyi myös tuntemattoman tekijän todennäköisesti 1800-luvun alussa laatima, selvästikin miehille suunnattu Drottningholm Spelet -niminen lautapeli." 

Mielenkiintoista, mutta mielenkiintoista olisi myös tietää missä kohdassa Viipurin maistraatin arkistoa aineisto nyt on? Vai onko se siirretty toisaalle?

2) Aktissa 1/2013 tuotiin esille mahdollisuus eläinten sukututkimukseen ja siinä sivussa lähde 1900-luvun maaseutua esittäville valokuville. Kerrotaan, että Itä-Suomen Karjanjalostusyhdistyksen (1898), Länsi-Suomen Karjanjalostusyhdistyksen (1904) ja Pohjois-Suomen Karjanjalostusyhdistyksen (1905) "aineistot käsittävät kantakirjat alusta asti sekä kortistoja noin 1930-luvulta lähtien. LSK:n aineistosta on olemassa vain sonnien kortisto, mutta mukana on 1920-luvulla otettuja valokuvia. PSK:n arkistoa on myös Oulun maakunta-arkistossa." Suurin osa yhdistysten aineistoista on päätynyt Hämeenlinnassa säilytettävään Karjanjalostusosuuskunta Faban arkistoon. Hämeenlinnassa on myös alueellisten yhdistysten vuonna 1946 muodostaman Suomen Karjanjalostusyhdistyksen kortisto yli 280 000 lehmästä.

3) Aktissa 2/2013 Jari Oinonen esittelee juuri uudelleen järjestettyä Kymenkartanon lääninhallituksen arkistoa ja toteaa, "Suur-Savon tuomiokunnan 1600-luvun lopun ja 1700-luvun kantatuomiokirjat jalostuivat Mikkelin Sairilan kartanon mamsellien käsittelyssä hiuskkiehkuroiksi ja leivospapereiksi". Onko tästä arkistotuhosta kirjoitettu jossain laajemmin?

4) Aktissa 2/2014 kerrottiin, että 

"Kansalliskirjasto on digitoinut Turun ja Porin lääninhallituksen moottoriajoneuvorekisteriä vuosilta 1922-1965, ja se on nyt moottoripyörien osalta tarkasteltavissa Digitaaliarkistossa. Suomen Royal Enfield Owners Club - moottoripyöräkerhon jäsenet indeksoivat yksittäiset kortit talkootyönä. Jokaisesta kortista on kerätty moottoripyörien rekisterinumero, merkki ja tyyppi. Tiedot ovat hakukelpoisia ja ne on linkitetty digitoituun korttiin."

Korteista ei tietenkään saanut poimia omistajien nimiä. Mielenkiintoista kyllä, kortit ovat kuitenkin avoimesti esillä. Ja tehty luettelointityökin on näkyvillä, joskaan ei erityisen helppokäyttöisessä muodossa. Eikä ainakaan testini "EA-164" ei yleisessä haussa tuonut oikeaan yksikköön.

Ei kommentteja: