maanantai 25. maaliskuuta 2013

Ei aivan tavallinen hammaslääkäri

Talohistoriikkia aloitellessani (kuten täällä tuolloin kerroin) kiinnitin huomiota Kokemäen historiasta tuttuun sukunimeen Tigerstedt. Kyseinen tutkimustalossani muutamia vuosia asunut hammaslääkäri Severin Tigerstedt ei ollut syntynyt Kokemäellä, mutta yhteyksiä paikkakunnalle kyllä löytyy.

Tuomas Hopun Kokemäen historiassa kerrotaan, että Severin Tigerstedt oli vuosisadan vaihteessa hämmästyttänyt kokemäkeläisiä yhtenä paikkakunnan ensimmäisenä polkupyöräilijänä. Valokuvaajatietokannassakin mainitaan Kokemäki ja sen yhden ainoan kerran kun yritin käyttää Helsingin poliisilaitoksen osoitekortistoa, olen merkinnyt muistiin, että Severinin Alma-vaimo muutti Kokemäelle ja sitten takaisin Helsinkiin.

Ihmeen kauan kesti ennen kuin älysin käyttää niinkin yksinkertaista lähdettä kuin... hammaslääkärien matrikkelia. Moisesta löytyi Severinille melko täydellinen ja monivaiheinen elämäntarina, josta itseäni kiinnostivat vuodet 1920-luvun alkuun asti. Severin syntyi Bulgarian Sofiassa 10.1.1882, oli ylioppilas Moskovassa 1901 ja aliluutnantti sotakoulussa 1904, osallistui Venäjän ja Japanin sotaan (1904-1905),  suoritti hammaslääkäriopintoja Moskovassa ja sitten Zürichissa, Chicagossa ja Berlinissä. Ancestry.com:n maihinnousulistat vahvistavat saapumisen Sveitsistä Amerikkaan 26.8.1909. Vaikuttaa siltä, kuin Severin olisi tuolloin väittänyt syntyneensä Kokemäellä?
Severin laillistettiin hammaslääkäriksi Suomessa 15.2.1910. Hän toimi 1910-1914 hammaslääkärinä Kokemäellä, Helsingissä ja tuolloisen Helsingin ulkopuolella olleissa Tapanilassa, Malmilla ja Käpylässä. Hopun mukaan maailmansodan alkaessa vuonna 1914 reserviin kuulunut Severin Tigerstedt matkusti heti Moskovaan liittyäkseen rykmenttiinsä. Matrikkelin mukaan Severin työskenteli Kiovan sotilassairaalassa vuoteen 1917.

Suomeen palattuaan Severin asettui asumaan taloomme ja matrikkelin mukaan ansaitsi elantonsa Helsingin sotilassairaalassa 1919-20 ja muuten kansakoululaisten hammaslääkärinä. Ei kovin hohdokasta, mikä saattoi olla motivaattorina m.m. Jussi Jalosen blogissaan selostamalle retkelle Abessiniaan 1930-luvulla.

Tuo retki mainitaan sekä hammaslääkärien että valokuvaajien matrikkeleissa, mutta missään en nähnyt merkintää digitoitujen aikauslehtien hausta esiintulleesta aktiviteetista. Asuessaan talossamme Severin Tigerstedt on hammaslääkärityön ohessa ”onnistunut löytämään avaimen erilaisten ihmisrotujen ja sivistyskausien selittämiseen”. Tämä ajalle ominainen rotuajattelun tuotos julkaistiin  vuosina 1922-23 lehdessä Ihminen otsikolla ”Spektraali-pigmenttiteoria ihmisrotujen kehityksestä”. Artikkelin unohtamiselle lienee syynsä.

5 kommenttia:

Hagall kirjoitti...

Törmäsin blogiisi sattumalta. Severin Tigerstedt tosiaan oli Richard Faltinin useampikertainen työtoveri, seikkailusta ja kriisista toiseen. I maailmansodan aikana hän oli toiminut Faltinin assistenttina leukakirurgisten tapausten hoidossa Punaisen Ristin sotasairaalassa ja tämän jälkeen Abessinian retkellä. Vielä omissakin sodissamme 1939-1944 Tigerstedt toimi Faltinin kanssa nimenomaan leukapotilaiden hoidossa. Hän oli kehittänyt useita käytännöllisiä leukojen immobilisointimetodeja, jotka tunnettiin "Tigerstedtin kenttäjärjestelmänä".

Parapsykologian instituutti kirjoitti...

Hän oli myöskin Sällskapet för psykisk forskning -yhdistyksen puheenjohtaja 1943-1949 ja harjoitti seurassa telepatiakokeita 1910-luvulta kuolemaansa saakka.
http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action;jsessionid=F87BCFF27F9940FC7BAE78E0B12F5629?kuvailuTaso=AY&avain=2118559.KA

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Vau! Kiitokset erittäin mielenkiintoisesta lisätiedosta ja arkistolinkistä.

Parapsykologian instituutti kirjoitti...

Onko muuten tietoa missä hän oleskeli Helsingissä työskennellessään 1910-1914?

Huomasin että Tigerstedteillä oli tuohon aikaan perheasunto Heikinkadulla. Se sattui olemaan sama katuosoite, jossa oli tunnettu helsinkiläinen kummitustapaus jatkosodan alla 1941. Mielenkiintoinen yhteensattuma.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Tiedän vain, että Severin asui 1917-1922 Rehbinderintie 16:ssa asunnossa, jossa veljensä Gregori oli asunut aiemmin. Aikaisempia virallisia osoitteita voisi tarkistaa osoitekortistosta Helsingin kaupunginarkistossa. Tein tämän pari vuotta sitten, mutta silloin kiinnostuksen kohteenani oli nimenomaan oma asuintaloni.