keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Lisätietoa kommenteista

Kirjoitukseni ovat viikon sisään saaneet epätavallisen monta avuliasta kommenttia, jotka on syytä huomioida alkuperäisen paikkansa lisäksi tässä.

1) Keskisarjan esitelmästä raportoidusta totesin, että "Aika paljon olen lukenut ja kuullut 1800-luvun sanomalehdistä, mutta ei kyllä tule yhtään pappia mieleen kirjoittajana". Todennäköisesti sattumalta kolme päivää myöhemmin tietokantanostoa kontekstoidessaan Heikki Kokko twiittasi: "Papistolla oli tärkeä rooli suomenkielisen lehdistön nousussa. He saattoivat saarnastuolista suositella lehtien tilaamista, toimia lehtien asiamiehinä ja antaa kuljettaa pitäjäläisten lehtiä virkapostinsa mukana. Oli kuitenkin myös pappeja, jotka karsastivat lehtiä maailmallisina". Parikkalaa parhaillaan tutkiva Ulla Ijäs säesti: "Anton Rönnholm ja hänen pappi-poikansa olivat innokkaita sanomalehtiaatteet edistäjiä samoin kuin paikkakunnalla asunut P. Hannikainen."

2) Vanhempaan tekstiini Siltasaaren tapettitehtailijasta tuli lukuvinkki: "Jarl Hellemannin muistelmissa Lukemisen alkeet on aika paljon tarinaa hänen äitinsä isästä (Arthur Rieks)."

3) Vuokko Pärssinen-Tainio tutustui tuoreeltaan kuvakokoelmaani Sergei Garoff, jolla oli huvila ja kivitalo. Blogitekstin puitteissa en olisi kirjastoon lähtenytkään, mutta ei tullut myöskään mieleen, että kivitalosta Kruununhaassa on todennäköisesti tehty historiikki. Pärssinen-Tainio vinkkasi sen kirjoittajan jutun asukaslehdessä, joka on verkossa (pdf). Tieto siitä, että asuntojen omistus pysyi kauan Garoffin suvulla oli mielenkiintoinen.

4) Kari K osoitti jälleen taitojeni ja viitsivyyteni rajat. Maanantaisessa kirjoituksessa Hermanin loppuelämä jäi mukamas epäselväksi, mutta oli löydettävissä kun osasi ja viitsi: 

"Henrika meni naimisiin Juho Lehtosen kanssa ja hakusanalla "Herman Lehtonen" löytyy vuosien 1888-1889 sanomalehdistä uutisia kädettömän pojan esiintymisistä. Valitettavasti Herman kuoli keuhkotautiin jo 24-vuotiaana 19.1.1893:

Jyväskylä maaseurakunta - kuolleet, 1884-1907 (MKO4-11) > 48: Sivu 51-52 : - tammikuu; SSHY: https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=4121&pnum=48 / Viitattu 17.1.2022"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti