sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Täydennysosia

1) Toukokuun Tukholman keikalla museokaupassa houkutti tv-sarjasta Historien om Sverige (jota raportoin vuoteen 1560 ja 1658 sekä katsoin vielä pari jaksoa)  tehty kirjapari, joka oli tietenkin upeasti kuvitettu. Kirjoittajana oli ihan oikea historiantutkija Bo Eriksson. Pakaasini oli kuitenkin niin painava, että jätin ostoksen tekemättä. Tämä osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä kirjat löytyivät myös Helsingin kirjastosta. Selailun perusteella voin suositella.

2) Passien historia on ollut toistuva aihe ja olen myös maininnut Paula Haaran ja Asko Lehmuskallion kirjan Ruumiin ja dokumenttien kytkökset: Suomen passin historiaa (2020). Heiltä on äskettäin ilmestynyt aiheesta avoimesti saatavilla oleva artikkeli The Passport as a Medium of Movement.

3) Pari vuotta sitten kysyin Mitä yhteistä on sanomalehdillä ja keskiaikaisilla käsikirjoituksilla? ja jaoin kirjoituksen kirjansidoksesta löytyneestä 1600-luvun sanomalehdestä. Äskettäin Kungliga Biblioteketissä puolestaan löydettiin vastaavasta paikasta aiemmin tuntematon suomenkielinen painate 1600-luvulta.

4) Taannoin metsästin lumettomien liukumäkien varhaisvaiheita. Ehkä talvisissakin olisi vielä selvitettävää. Lovisa Nyholm ilmoitti Helsingfors Tidningarissa 19.1.1856 mahdollisuudesta laskea kelkalla jäärataa harmoonimusiikin säestyksellä Kaisaniemessä. Ilmoituksessa käytetyn kuvan totuudenmukaisuus on sitten oma asiansa.

5) Juuri jakamani kuulutuskertomuksen raadollisuuteen rimmaa pikku-uutinen Keski-Suomessa 29.1.1895:

Älä jätä henttuasi noin vain vartioimatta, siihen kokemukseen tuli joku aika sitten eräs savitaipalelainen leskimies. Hän oli kuulutukselle menossa ja jätti morsiamensa erääseen torppaan käydäkseen eräässä kilometrin päässä olevassa talossa. Mutta sillä aikaa saapuikin torppaan eräs toinen naimahaluinen leskimies ja tyttö arveli, että kun tämäkin on pappilaan menossa eikä huoli odottaa, niin istuu vaikka tuon rekeen ja yhdessä sitä lähdettiinkin pappilaan, ja kun tuo toinen saapui niin olivat he jo yhteenliitetyt ja siis oli toisen tulo myöhäistä. Kyllä ollaan hukassa, kun ei enää voi jättää naista vartioimatta edes pappilamatkalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti