keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Ilmestynyt: Valtakunnalliset kuninkaallisten sanomakellot

Eilen ilmestyi Kalmistopiirissä tekstini Valtakunnalliset kuninkaallisten sanomakellot. Se perustuu suurimmaksi osaksi kirjallisuuteen eli kirjaan, josta kesällä sain ahaa-inspiksen lähteä hakemaan kiitosjumalanpalveluksia muualtakin kuin väikkäritutkimukseni aineistosta eli sanomalehdistä. Keräsin 1700-luvun osalta nämä valtakuntaa yhdistäneet tilaisuudet blogitekstisarjaksi Valtakunnalliset kiitoksenaiheet, joka käynnistyi viime sunnuntaina. Samasta teemasta olin tosin jo aiemmin kerännyt  kiitosjumalanpalveluksia turkkilaisia vastaan käydystä sodasta 1680-luvulla

Historiantutkijat ovat esittäneet, että jumalanpalveluksissa luetut kuulutukset olivat varhaisin joukkoviestintäväline, enkä pane yhtään vastaan. Samassa hengessä on tarkasteltu myös rukouspäiviin liittyviä tekstejä, mutta jostain syystä kiitosjumalanpalvelukset eivät ole kiinnostaneet kuin Anna Maria Forssbergiä eli tutkimus (käsittääkseni) puuttuu 1700-luvun ja 1800-luvun osalta. Kyseessä on kuitenkin merkittävä osa rahvaalle välittynyttä tietoa ulkopuolisesta maailmasta, kuten huomautin jo vuonna 2009.

Olisi hienoa päästä kiinni siihen, miten kiitosjumalanpalvelukset koettiin suomalaisissa seurakunnissa. Mutta vaikka siihen tuskin löytyy lähteitä, niin ehkä "joku" jaksaisi kaivella kaikki Ruotsin ja Suomen seurakunta-arkistot (ja/tai tuomiokapitulien kirjeistön ja valtaneuvoston päätökset) ja koota täydellisen listan asioista, joista nähtiin tarpeelliseksi valtakunnallisesti kiittää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti