keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Serkusavioliiton hyväksyntä "kuninkaalla"

Alkuinnostukseni jälkeen Christopher O’Reganin päivittäistä vuoden 1792 Dagligt Allehandan lukua on jäänyt runsaasti rästiin. Niinpä vasta eilen kuuntelin pätkän Kvinnans frigörelse från sin historia maaliskuun lopulta. Siinä O'Regan tarttui Dagligt Allehandan toistuvaan sisältöön, johon en ollut itse kiinnittänyt huomiota. 

Otsikon "1792 den 23 Jan., 13, 20 och 27 Februarii, samt 5 Martii, äro under Kongl. Maj:ts Höga Secret, följande Justitiä-Ärender Expedierade:" alta O'Regan poimi esiin naisten täysivaltaisuushakemukset. Innostuin kaivamaan lehden esiin ja pettymyksekseni totesin, että nimien yhteydessä ei ole paikkatietoa, joten suomalaisia ei ollut helposti poimittavissa. (Täysivaltaisuudesta olen kirjoittanut aiemmin: Neljä naimatonta sisarusta & Naiset eivät olleet täysivaltaisia)

Mutta listasta hyppäsi silmille kaksi selvästi suomalaista nimeä: Anders Henriksson Räisänen ja Margaretha Tackinen. Parin testihaun perusteella suomalaisia oli vastaavissa listoissa runsaasti, joten heräsi halu/tarve selvittää onko verkon kautta saatavilla lisätietoa näistä hovioikeutta ylempänä päätetyistä tapauksista. Riksarkivetin NAD ylitti jälleen kerran taitoni, mutta Google paljasti, että jotain oli Arkiv Digitalissa, johon olin törsännyt täksi vuodeksi tilauksen.

AD:n käyttöliittymä tarjosi alkuvuoden 1792 pöytäkirjan ripeästi eteen ja siinä oli jopa hakemisto. (Kurkkasin varhaisempaan kirjaan ja siinä ei ollut.) Räisästä ja Takkista ei hakemistossa kuitenkaan näkynyt, joten pääsin perille tuurilla ja ylimääräisellä aherruksella. (Olisi kannattanut kiinnittää enemmän huomiota DA:n otsikon päivämääriin.) Antti ja Kreetta löytyivät koosteluettelosta, 

eli serkusavioliittojen luettelosta (Nedre justitierevisionen. Högsta domstolen Prot:1792:1 (1792) Bild 6140 / sid 430 (AID: v791181.b6140.s430, NAD: SE/RA/1311)).


Kaikki listatut saivat kuninkaalta luvan avioliittoon, mutta yksi vällyjen alla förskottia ottanut pari joutui maksamaan rahasakon kotiseurakunnalleen. 

Edelleenkään en saanut tolkkua NAD:sta eli en löytänyt edes näitä pöytäkirjoja hakemistopuusta, puhumattakaan, että saisin selvää siitä, onko juttujen akteja tallella. Onneksi on Google, joka heitti eteen Kristina Beckerin opinnäytteen Dömd till döden – att forska om dödsdomar på Riksarkivet Marieberg. Siinä oli sitten sielua kylmäävä lause: "Gallringsbeslutet kom att gälla bestånden av revisionsakter och utslagshandlingar från tiden 1700-1789". Eli 1840-luvulla oli päätetty, ettei juttujen yksityiskohdilla kukaan mitään tee. Hetken kuluttua kaduttiin, mutta papereita oli ehtinyt kadotakin.

Teksti jatkuu käytännöllisellä opastuksella, jossa liikuttiin ihan täysijärkisesti diaarista itse papereihin, mutta millään hakusanakombinaatiolla relevantti arkistopuu ei auennut NAD:sta. Olo kuin vaihtoehtoisessa todellisuudessa.

Beckerin kirjallisuusluettelosta huomasin RA:n oman oppaan "Hitta i arkiven för Högsta domstolen och Justitierevisionen." Se löytyi verkosta ja osoittautui yhdeksi A4:ksi, jonka olennainen sisältö oli (kai) "Förteckning finns endast för perioden 1972-1981." Pääsi aika ruma sana. Olin tuhlannut aikaani vääntämällä ja kääntämällä NAD:ia, johon ei ilmeisesti edelleenkään ole syötetty koko arkistorakennetta!? Ei ole kaikki kunnossa Ruotsissakaan.

Ei auta itku markkinoilla. En myöskään Googlella, Hiskillä tai FamilySearchilla onnistunut löytämään Anttia ja Kreettaa. Mutta ehkä jollain blogin lukijalla on paremmat hakukeinot tai serkukset Räisänen ja Takkinen sukupuussaan? Solmittiinko avioliitto?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti