tiistai 22. marraskuuta 2016

Täydennysosia

1) Etsiessäni tietoa automaattiravintolasta löysin Fyrenistä 9/1903 kuvan maitoautomaatista, jota olen esitellyt blogissa pari vuotta sitten.

2) Kirjoitettuani siansaksasta ja lampaanlatinasta sain käsiini Erkki Lyytikäisen uuden kirjan Sanotaan tyyliin näin. Sen artikkelissa Sananmuutokset - kaksikasvoista kieliriehaa (s. 108-122) suhtaudutaan menneisyyden tiedonantoihin huomattavalla skeptisyydellä, johon antaa aihetta vain (?) se, että muunnoskielet eivät olleet käytössä Lyytikäisen lähiympäristössä hänen nuoruudessaan.
"Ojansuu antaa näistä ja eräistä muista leikkikielistä levikkitietoja ja luotettavien tutkijoiden omakohtaisia todistuksia. Täytyy siis uskoa, että tällaisia muunnoskieliä on todella käytetty. Otaksun silti, etteivät ne ole olleet laajojen pirien suosiossa siihen tapaan kuin vaikkapa sananlaskut ja puheenparret. Vähänkään pitempien jaksojen kääntäminen vaatii valtavan lyhytmuistikapasiteetin, kysehän on suullisesta perinteestä. Samoin kodin avaamiseen tarvitaan erinomainen muisti ja sujuva tekniikka, Muistelen hämärästi, että lapsuudessani olisi puhuttu jotain kontinkielestä. En usko, että kyse oli elävästä, produktiivisesta perinteestä, vaan pikemminkin se oli ehkä koulukirjasta opittua tiettyjen vakiofraasien toistelua." (s. 113)
Lyytikäistä tuskin siis vakuuttaisi August Strindbergin tiedonanto vuodelta 1882 ruotsalaisesta 'viikunakielestä', jota monet olivat Tukholmassa puhuneet kolmisenkymmentä vuotta.

3) Arkeologiaseminaarissa esitelty savikupoliuuni oli Yhdysvalloissa käytössä vielä 1700-luvulla. Videossa How to build an Earthen Oven and Use it the Same Day! historianelävöittäjä rakentaa ihan saman rakenteen, jota Mikkanen kuvasi. Mitä nyt kivisen pohjan sijaan käyttää tiiltä. Saman kanavan videossa How to Build an Earthen Oven on enemmän tietoa ja eri tekniikka. Videossa Baking Bread in the Earthen Oven selitetään sitten miten valmis uuni lämmitetään ja leipä leivotaan.

4) Tietoja menneisyyden opettajista löytyy toivottavasti jatkossakin. Salon opettajien (osa 1 ja osa 2) lisäksi olen tänä syksynä (1802-projektin yhteydessä) löytänyt maininnan Rantasalmella vuonna 1802 raamatulla palkitusta opettajasta Juha Pöllänen. Tämä oli opettanut lukemista ja kristinuskoa, vaikka oli ollut puolen vuoden iästä alkaen sokea! (Åbo Tidning 11.9.1802)

5) Rantasalmesta puheenollen. Jakamaani kuvaa kuninkaan kesällä 1802 antamasta mitalista käsiteltiin (aloitteestani) SukuForumilla ja totesin sinne, että
mitalien anto oli raportoitu 16.4.1803 Åbo Tidningissä. Koska keskustelussa ei vielä tullut esille, niin mainittakoon myös Matts Hukkasen myöhemmin kuninkaalta saama kultamitali (Åbo Tidning 10.6.1807).
6) Tammikuussa 2014 lainaamani muuttokuormakuvauksen visualisoinniksi olisi sopinut kuva Fyrenistä 24/1903. Kuormassa kun tosiaan on (tekstin varsinainen aihe) fiikus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti