keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Mamsellit Mörtengren

A. R. Cederberg on kirjassaan Vanhaa ja uutta. Historiallisia tutkielmia ja kirjoituksia julkaissut otteita Olof Anders Järnefeltin kirjeistä. Hän vaikutti ylioppilaana Turussa 1810-luvun lopussa. Cederberg ei ole kertonut millä päiväyksellä Järnefelt kirjoitti (suomeksi käännettynä) seuraavasti:
Minut kutsuttiin pormestarinna Mörtengrenin luokse; hänellä on kolme samannäköistä ja mitä hienoimman sivistyksen saanutta tytärtä. Kahdeksan päivän kuluessa, jotka vietin heidän luonaan, olen oppinut tietämään, mikä on oikea ero naisten ja naisten välillä tai oikeammin sanottuna sivistyneen ja sivistymättömän välillä. Mamsellit Mörtengren ovat saaneet mitä loistavimman kasvatuksen, etenkin vanhin heistä. Hän puhuu ranskaa ja saksaa kuin äidinkieltänsä, laulaa erinomaisen hyvin ja soittaa sitraa vielä paremmin ja vaikka hän ei ole kaunis, täytyy kuitenkin pitää hänestä - älä sentään luule, että olisin rakastunut, ei - - -
Oli kohteliasta kutsua rouva Mörtengreniä pormestarinnaksi, sillä miehensä oli erotettu toimestaan Porissa ennen kuolemaansa. Taivassalon rippikirjan (1811-1821 s. 56) mukaan Järnefeltin ihailemat tyttäret olivat Charlotta Magdalena Johanna (s. 1793), Carolina Catharina Sophia (s. 1794) ja Maria Lovisa (s. 1802). Kaksi vanhinta siis Järnefeltin ikäisiä.

Mutta samaisen rippikirjan aukeaman ja Kotivuoren ylioppilasmatrikkelin mukaan vanhin tyttäristä oli avioitunut jo 1813 eli ennen Järnefeltin tuloa Turkuun. Onko tämä yksityiskohta ihastuksessa unohtunut vai puuttuuko joku tyttäristä rippikirjasta?

Ylioppilasmatrikkeli kertoo myös Maria Lovisan avioituneen vuosi äitinsä kuoleman jälkeen. Rippikirjan (1822-1824 s. 33) mukaan sisar Carolina Catharina Sophia lähti hänen mukaansa Viipuriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti