sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Palkittuja opettajia vuonna 1897

"Kaisa Pekantytär Pyhäluodolle Pyhäjoella, joka on syntynyt 10 p:nä maalisk. 1798, itsellisleski, ollut opettajana sikäläisessä Apolaeuksen köyhäinkoulussa v. 1857-1870. Tämä "Hakala-muori" on vielä ikäänsä katsoen kylläkin reipas ja huvitettu päivän tapauksista sekä juttelee vilkkaasti menneistä ajoista."
Kaimani on tullut täällä jo esitellyksi pidemmällä tekstillä ja kuvallakin. Muokattuna teksti päätyi myös kirjaani Suomen naisellista historiaa.
"Vilhelmiina Holmille Vaasassa, joka on syntynyt 15 p. jouluk. 1816; on vuodesta 1848 alkaen harjoittanut lastenopetusta ja jatkaa sitä yhä vielä pienessä mökissään, vaikka jo on vanha ja kivuloinen. Köyhä hän myös on. Satoihin nousee jo niiden lukumäärä, joille hän aikansa on opettanut lukutaidon alkeita, etupäässä kaupungin köyhemmissä kansanluokista, ja juuri nuo hänen entiset oppilaansa ovatkin tahtoneet vanhukselle hankkia sen apurahan, mikä nyt hänelle on määrätty."
Kastettujen luettelon Hiski-version mukaan syntymäpäivä on 17.12.1816 ja vanhemmat työmies Lars Pettersson Holm ja 38-vuotias  Anna Maria.

"Juhana Tynkkyselle Säämingin Pellossalmen kylässä, joka on syntynyt 3 p. heinäk. 1829 ja ilman vähintäkään aineellista palkintoa väsymättömällä innolla ja hyvällä menestyksellä ainakin 40 vuotta yhtämittaa on toiminut ja vielä toimii Pellossalmen ja Pihlajaniemen kylissä. Hyvin ahtaissa oloissa elää myöskin hän."
Säämingin kasteluettelon mukaan vanhempansa Kosolan kylässä talonpoika Samuel Samuelinpoika Tynkkynen ja Katariina Petterintytär Kosonen. Heidät oli vihitty 25.5.1828, jolloin Samuel torpparin poika ja Katarina talonpojan tytär.
"Anna Kaisa Matintytär Peuralle Teuvan pitäjän Kauppilan kylässä, joka on syntynyt 11 p. elokuuta 1833. Vaikka syntymästään saakka on raajarikkoinen siihen määrään, että hän vaivalla on päässyt liikkumaan, on hän noin kahdentoista ikäisestä saanut elättää itsensä. Silloin kuoli hänen isänsä, äiti piti pienten lasten koulua ja tytär, saatuaan häneltä ohjausta koulun pitoon, on sitä tointa jatkanut siis noin viisikymmentä vuotta. Ei vieläkään, vaikka on vähävarainen ja vanha, ole hän tarvinnut muiden apuun turvautua, ja paras todistus siitä, miten hän on tehtävänsä toimittanut, on se, että vanhemmat vieläkin, vaikka pitäjässä jo on sekä kansa- että kiertokoulut, mielellään uskovat lapsensa vanhuksen huostaan."
Varhaisempi opettaja eli Anna Kaisan äiti Ulrika oli syntynyt Teuvalla Ristiluoman torpassa 11.11.1809 vanhempinaan Johan Andersson ja Anna Mattsd (s. 1786). Hän meni Teuvalla 18.11.1832 naimisiin itsellisleski Matts Mattsson Peuran kanssa. Tämä kuoli 68-vuotiaana 22.4.1839, kun perheen vanhin lasi Anna Kaisa oli siis kuusivuotias.
Anna Kaisa on ennen vuotta 1852 seurannut äitinsä mallia myös naimalla itseään vanhemman leskimiehen. Tämä ja perheen lapsia näkyy rippikirjassa 1872-1880.
Tekstilainaukset: 16.01.1897 Uusi Savo
Tunnelmakuva: Kissa-lehti 1911
Tausta: Tammikuun 14 p:vän rahasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti