maanantai 12. huhtikuuta 2010

Siirtolaisuustilaston antia

Jokin aika sitten esittelin siirtolaisten Suomesta lähtemisestä syntyneitä lähteitä. Samaan sarjaan kuuluu Kansallisarkiston yksikkö Tilastollinen päätoimisto / Siirtolaisuustilasto, johon tutustuin lomani aikana. Ihan yleissivistyksen vuoksi.

Eräs ystävällinen sielu lähetti nimittäin minulle jo viime lokakuussa otteen siirtolaisuustilaston numeroista viestillä "Sinun pitäisi siis löytää ehkä 450-500 nimeä." Masentumisen (ja sisuuntumisen) lisäksi jäin miettimään, että mistähän tilastoon on saatu noinkin tarkat luvut kun siirtolaisten löytäminen on (joskus) niin hankalaa?

Vastauksen löysin tilaston alkuperäismateriaalista, joka löytyy siis edellä mainitusta arkistoyksiköstä. Lähtevien siirtolaisten määrä kerättiin joko seurakunnista ilmoitetuista luvuista tai otetuista passeista.

Tutkimuspaikkakuntani kohdalla näiden lähteiden nimet ja luvut täsmäsivät varsin hyvin vuosina 1899-1909, jonka jälkeen seurakunnasta alettiin lähettää tyhjiä papereita, vaikka passeja otettiin huomattavia määriä. Todettiin, ettei kukaan ollut muuttanut maasta muuttokirjalla eli ihan-oikeasti-muuttanut. Tai "Amerikkaan on joukko mennyt ja takaisin tullut myös, joita ei nyt luetella."

Passitietoihin verrattuna seurakunnissa täytetyissä listoissa on joitakin lisäelementtejä. Niihin on merkitty luku- ja kirjoitustaito tai näiden puute, arvioitu varakkuus ja lähdön syy. Tutkimuspaikkakunnallani jälkimmäinen oli kaikilla "onnen etsintä" paitsi yhdellä miehellä, jonka kohdalle oli merkitty "lapsen-ruokon-pelko". Yhden sortin onnen etsintää sekin.

Seurakuntien ilmoitukset lähtijöistä loppuvat 1913, mutta paikallistasolta raportoidaan vielä tämänkin jälkeen ulkomailta palanneita. Kuten edellä esitetystä sitaatista voi arvata, on turha toivoa, että näistä listoista löytyisi lyhyemmiltä reissuilta palanneita. Tosin tilanne voi vaihdella paikkakunnittain.

Huomattavaa on, että sama henkilö voi olla lähtijänä ja palaajana useampaan kertaan. Jos passilistoista tekee summauksen kyse ei tarkkaan otettuna ole "siirtolaiseksi vuosina xx-yy lähteneistä" vaan "kirjoitettujen passien määrästä". Eikä palanneita saa laskettua palanneiden listoista.

Sukututkijalle Siirtolaisuustilaston palanneiden listasta voi löytyä vahvistus Suomeen saapumisesta (mutta ei välttämättä lopullisesta jäämisestä), mutta merkintöjen rippikirjassa pitäisi ajaa sama asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti