tiistai 13. huhtikuuta 2010

Juustenien talo Viipurissa

Kirjoitin taannoin Juustenien Viipurista ja mainitsin mustainveljien luostarin vieressä olevan kotitalon. Mutta mistä me tiedämme, että Juustenit omistivat tontin? Se selvisi, kun selasin Reinh. Hausenin kirjaa Bidrag till Finlands historia, femte delen. (1917). Sen sivulta 385 alkaa Viipurin raadin kirjeen teksti, jossa vahvistetaan 27.10.1588, että Bengt Söfringsson on ostanut Jöns Juustenin perillisiltä "dett stenhuus, såm ligger på Österkanttenn eller hörnedh af för:ne swartte bröder klöster innan stadz, szalige gamble Peer Juustenns laglige arff af förpanttade långlige häffd vdi höglåflighe i hugkommelsse szalige konung Göstaffz ijterste tijdh till slåtzsenns behoff wthann wederlag och bitallningh tagnne etc."

Tämä asiakirja tuotiin julkisuuteen SKS:n historiallisen osakunnan kokouksessa 4.12.1869 (Historiallinen Arkisto 3 s. 165-166). Tohtori Bomansson kertoi tuolloin myös Tukholman valtiopäivillä 1602 Pentti Söyringinpojan tekemästä ilmoituksesta, että piispa Paavali Juusten oli ollut hänen setänsä. Tästä kertova asiakirja oli ilmeisesti ollut "Grönblad'in kokoelmissa" (Kansallisarkisto?), joista oli löytynyt myös (tarkemmin kuvailematon) todistus siitä, että Pentti on Hauhon kirkkoherran poika. Amiraali Pentti on myös todennut vuonna 1594 isänsäisän nimeksi "Pehr Juusten".

Bomansson jatkaa todeten, että Pietari Juustenin nimi on myös löydetty vuoden 1556 tilikirjoista, joissa sanotaan hänen eläneen kolmekymmentä vuotta aikaisemmin. Tarkemmin määrittelemättömästä lähteestä tiedetään, että Pietarin tytär on naitettu Henrik Biurelle, joka oli vuosina 1540-60 Viipurin pormestari. Mahdollisesti sama henkilö kuin leski "Birittha Biure" Viipurin kolmannessa korttelissa (VA 5299 f21).

Pöytäkirjaan on todettu mahdolliseksi, että Jöns oli Paavalin ja Söyringin veli, mutta ei varmaksi. Jöns oli vuonna 1559 raatimies Viipurissa, 1560 oli hänen vaimonsa kirkonkäynti (kirkottaminen?), mainitaan porvarina 1566, mutta hänen leskensä Margareta 1567.

Ja keitä olivat Jöns Juustenin perilliset? Tyttärien lailliset aviomiehet Tönius Nijland, Hanns Hermanssonn ja Jörenn Madzsonn.

Henrik Juusten mainitaan vuosina 1569-81 Viipurin kolmannessa korttelissa, missä Jöns oli ennen kirjattu.

Piispa Paavalin leski Anna Sipintytär mainitaan vielä helmikuussa 1603 (VA 3506 f 21).

Myöhemmin löydettyjen todisteiden tai reippaampien oletusten mukaiset perhetaulut löytyvät verkkosivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti