maanantai 11. joulukuuta 2023

Bergaa eli Vuoristoa kartalle (1/5)

Saatuani vuosien äheltämisen jälkeen Töölön Taipaleen ja Strömstenin plantaasin huvilat selville on aika luoda katse etelään eli nykyisen Etu-Töölön pohjoisosan muodostavaan Bergaan. Aluksi kertauksena kaupunginarkiston digitointien käyttöohje: "vaikka piirrosten signumit muodostavat kasvavan sarjan ei pidä olettaa, että piirustukset olisivat aikajärjestyksessä! Kaikki pitää käydä läpi ja tarkistaa hyväksymisleimoista tai piirtäjän merkinnöistä se, mistä ajasta on kyse! Samalla tulee huomaamaan, että alunperin yhteen kuuluneet paperit voivat nyt olla erillään. Eli jos avaat kuvan, jossa on pelkkä pohjapiirustus, julkisivun kuva on todennäköisesti toisaalla."

Tähän voi vielä lisätä sen, että läpikäynnissä kannattaa tehdä myös muistiinpanot mahdollisista aluekartoista. En ole täysin vakuuttunut siitä, että niihin on aina merkitty jokaikinen pytinki, mutta ne voivat olla avuksi pohtiessa sitä, mitkä rakennussuunnitelmat jäivät toteuttamatta ja mistä ei ole piirroksia jäljellä.

Varhainen tällainen katsaus on Bergasta tarjolla vuodelta 1875 (866/28). Siinä näkyy hienosti sekä tiet että rakennuskanta.

Omituisen muotonsa ansiosta kartalta erottuu Jonasberg, jonka rakennuspiirustukset hyväksyttiin vuonna 1872 (866/3). Rakennuksen vaiheita ja valokuvia olen jo ihmetellyt teksteissä Villa Jonasberg Apollonmäellä ja Paluu Jonasbergiin

Iso osa Bergan 30 rakennuspiirustuksista koskee yhtä ainutta hanketta eli nykyisen Mannerheimintien ja Eteläisen Hesperiankadun nurkkaa, jonka suunnitelmat (866/9, 866/10, 866/11, 866/12, 866/13, 866/14) hyväksyttiin toukokuussa 1878. Vilkkaan pääkaupunkiin vievän maantien varteen päätettiin tuolloin rakentaaa kaksikerroksinen puinen asuinrakennus (a), puuliiteri (b), vaja (c), muu ulkorakennus(d) ja kivinen sauna (e). 


Ison puurakennuksen julkisivu Läntiselle viertotielle oli tarkoitus näyttää tältä

Vuonna 1910 julkisivua muokattiin hieman (866/26), mutta vanhemmastakin piirroksesta tunnistan Sergei Garoffin "huvilan", jolle olin hutkinnalla sattumalta löytänyt melkein oikean ajoituksen.

Sen sijaan en ole vielä ehtinyt esitellä apteekkia, jonka rakennuspiirustukset hyväksyttiin kesällä 1889 (866/27 & 866/30). Senkin julkisivu oli Läntiselle viertotielle.


Signe Brander valokuvasi apteekin keskustasta päin tullen eli julkisivu jää oikealle (Kuva: HKM). Aivan oikeasta reunasta pilkottaa hauskasti Taipale-tutkimukselleni keskeinen tuotantorakennus.

Vuonna 1934 Sakari Pälsin ottamassa kuvassa (HKM) on lähes sama kuvakulma eli kuvan oikeassa reunassa on osa julkisivusta Viertotiellä. Toiseen suuntaan lähti  Cygnaeuksenkatu eli apteekin naapuriin nousi Kansallismuseo. 


Saatuani Bergan helpoimmat kohteet kartalle, jatketaan huomenna haastavammista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti