keskiviikko 24. toukokuuta 2023

Keisarin Suomeen antamia mitaleita 1847-49

Sulkavan pitäjän talolliset Paul Hiainen ja Michael Leinonen saivat keisarilta hopeamitalit saatuaan kiinni yleistä turvallisuutta vaarantaneen romaniryhmän. (FAT 4.6.1847)

Pelottomuudestaan ja itseuhraavaisuudestaan helmikuussa 1847 suomalaiset postikuljettajat Matts Eriksson, Anders Magnus Burmansson, Johan Henrik Henriksson, Anders Johan Carlsson ja Carl Johan Sjöblom Ahvenanmaalta saivat keisarilta hopeiset mitalit. Samassa vaaratilanteessa menehtyneen postinkuljettaja Johan Erik Jöranssonin leski sai 50 ruplaa. Lisäksi Carl Johan Sjöblom, joka oli sairastuttuaan joutunut jäämään Grisslehamniin, sai 25 ruplaa. (FAT 14.10.1847)

Helsingin alueen rokottaja Lars Gustaf Lauraeus ja Puumalan kuudennusmies Josef Larsson Waldonen Reihälän kylästä palkittiin toimensa hoidosta. Lauraeus sai kultaisen mitalin ja Waldonen hopeisen. (FAT 19.11.1847)

Osana laajempaa palkintopakettia Hämeenkyrön koulunperustaja Adam Sasslin sai kultaisen mitalin. Vaimonsa Ulrika noteerattiin päätöstekstissä, mutta hän ei saanut omaa muistoesinettä. (Åbo Underrättelser 29.1.1848) Adam Sasslinin olen esitellyt nimellä Aatu Kärki kirjoituksessa Suutekojen mies?

"Hänen Keis. Majesteetinsa on armossa lahjottanut Kihlakunnan lautamiehelle Satakunnan kihlakunnassa Anders Erkilälle ja maaviljeliälle Jämsän pitääjässä Carl Johanan pojalle Hinkalalle, kumpasellekin rinnassa kannettavan hopia medaljin päällekirjoituksessa: "hyödyllisestä", siitä rehellisyydestä, järjestyksestä ja päälleluotettavasta käytöksestä jolla he ovat olleet esimerkinä kansalle." (Maamiehen ystävä 1.7.1848, myös FAT 17.6.1848)

Sauvon rokottaja Magnus Finnberg ja Viipurin alueen Johan Fredric Fagerström saivat rokottajille kuuluvat mitalit. (FAT 18.7.1848)

"Keisarillinen Majesteetti on Lukkarille Lohjan pitäjässä Lauri Eeriki Wikgrén'ille ja hänen vaimollensa Kustaava Wikman'ille, siitä hoidosta, jolla nämä lähes 30 vuotta ovat usiasti ilman mittäkään palminotta kohdelleet sairaita pitäjässänsä, antanut Wikgren'ille hopia kunniamerkin päällekirjoituksella: "För det nyttiga" (hyödyttäväisen edestä), kannettavaksi Annan Tähtikunnan nauhassa, ja lahjoittanut vaimolle 100 hop. ruplaa."(Suometar 3.11.1848, myös FAT 11.10.1848) Lars Erik Wikgren ja Gustava Danielsdotter ovat saaneet Geni-profiilinsa, mutta näissä tehtyä työtä ja siitä saatua palkintoa ei mainita.

Yli kolmenkymmenen vuoden kuudennusmiehen velvollisuuksien hoidosta Virolahdella sai talollinen Jacob Mattsson Klami hopeisen mitalin napinlävessä riiputettavaksi. (FAT 1.2.1849)

Renki Carl Johansson Saltvikistä pelasti 19 miestä Ahvenanmaan saaristossa kaatuneen jahdin miehistöstä. Hän sai kultaisen hengenpelastusmitalin. (FAT 1.3.1849)

Pitkäaikaiset lautamiehet Påhl Jääskeläinen Rautalammilta ja Aron Wäänänen Kuopiosta saivat kumpikin hopeisen "hyödyn vuoksi" -mitalin. (FAT 1.3.1849)

Kangasalan talollinen Johan Markula otti kiinni karanneen ja yleiselle turvallisuudelle vaarallisen vangin ja sai hopeisen mitalin. (FAT 18.4.1849)

Kuten koko sarjassa, lähteenä ovat sanomalehtihaut. Mikko Kuitulalta saamani tiedonannon mukaan arkistomateriaalia voisi hakea Kenraalikuvernöörinkanslian arkistosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti