maanantai 24. helmikuuta 2020

Finna-frustraatioita

1) Vanhempi (muutamalla vuodella, ks. kohta 5) tieteenharjoittaja loi minuun pari viikkoa sitten toivorikkaan katseen: "Osaatko selittää miksi saan nyt samalla haulla eri määrän tuloksia Finnasta kuin aikaisemmin?" Fiksu mies kun oli tallentanut aiemman hakutuloksen taulukkona, mikä ei sekään enää onnistunut. Jälkimmäisestä ongelmasta minulla ei ollut mitään kokemusta, mutta edellisestä saatoin kertoa havainneeni itse, että Finnan tulosmäärät heittelivät sinne tänne jopa yhden aamupäivän aikana. Sillä (toistona joulukuulta)
Haemme eri tietokannoista tietoa koko ajan Finnan indeksiin, joten muutoksiakin tapahtuu jatkuvasti. Yhdistämme myös eri tietokannoista löytyneet toisiaan vastaavat hakutulokset yhdeksi hakutulokseksi, ja tämä voi myös vaikuttaa huomattavasti tulosten määrään.
2) Samaisessa joulukuisessa postauksessa kirjoitin, että kannattaa miettiä minkä tunnarin alle alkaa Finnan suosikkeja kerätä. Heh-heh. Kannattaisi myös pitää valinta mielessä. Kaipasin viime viikolla julkista listaani ja sain sätkyn, kun sitä ei näkynyt suosikeissa kirjauduttuani mielestäni oikeilla tunnareilla sisälle. Vaihdettuani muutaman sähköpostin finnalaisten kanssa selvisi, että on merkityksellistä kirjautuuko osoitteessa www.finna.fi vai xyz.finna.fi. (Edellinen oli tällä kertaa oikea.)

Eli sen lisäksi, että minulla on kuusi (ja kunhan hankin uuden opinahjon kirjastokortin, niin seitsemän) tunnaria, niin joillakin voi kirjautua kahteen ja muutamalla useampaankin Finnaan. Privaattisuosikkilista on vielä hukassa ja kokeiltavia kombinaatioita siis riittää. (On kyllä mielestäni myös mahdollista, että se on vain hävinnyt. Ota aina tallenne itsellesi. Vrt. kohta 1.)

3) Perjantaina kuuntelin esityksen alkamassa olevasta pilottiprojektista, jossa pyritään luomaan tietorakenne, jolla Finnan tekijä- ja asiasanojen moninaisista kirjoitusasuista yhdistetään henkilöitä ja instituutioita. Erinomaisen kannatettavaa, sillä suomalaisen kirjallisuuden tekijätietojen osaltahan tämä tieto menetettiin kun Fennican vanha hakuliittymä ajettiin alas. Mutta erinomaisen vaikeaa. Pilottiprojektilla saadaan toivottavasti luotua toimiva tietorakenne - muistaen tietenkin, että mikään tietorakenne ei vastaa kaikkiin tarpeisiin.

Sitten vaan pitäisi saada prosessoitua kaikki Finnaan jo työnnetty roina... No, sitä varten olisi sitten oma neljän vuoden projektinsa, johon ei ole vielä rahoitusta.

HK19501227:160, Historian kuvakokoelma, Museovirasto
CC BY 4.0
4) Tässä vaiheessa tuli mieleen hakea kuvitukseksi Pietarin Iisakin kirkko. Osumiin tuli yllä näkyvä venäläinen painokuva, jonka kuvaustiedoissa on numerosarja 1829, mutta aiheen aika "1820-luvun loppu". Merkintöihin on huolellisesti kirjattu kuvaan lyöty Valtionarkiston leima, mutta venäjänkielistä kuvatekstiä ei näy, suomentamisesta puhumattakaan. Pikkuresoulution kuvasta sen venäjää osaava pystyisi ehkä lukemaan. Minä taas näen, että aivan kuvan alla on myös pikkutekstejä, joita ei ole lisätty metatietoihin.

Tietämätön Finna-käyttäjä ei saa sivulta tietää, että olemassa on myös Museoviraston oma kuvakokoelma-sivusto. Siellä kuvateksti ON suomennettuna: "Viipurin läänin kivilouhinta Sankt-Petersburgin Iisakin kirkon pilareita varten, 2 1/2 virstaa Virojoelta. Kuva otettu luonnossa 1829. P.D. Sver.. (Merkinnän käännös) " Sivustolla pääsee myös kuvaa suurentelemaan ja kyrillisiä aakkosia osaamatonkin näkee, että P. D. Sver on merkitty kuvan oikean alakulman alle ja vasemmalla on vuosiluku 1829.

Merkinnän käännökseen on siis yhdistetty putkeen kolme eri tekstiä ja jostain syystä a) kombinaatio ei näy Finnassa ja b) kuvan tai kaiverruksen tekijää ei ole kirjattu erilliseen kenttään. Eli tekijä ei tule edellä mainitulla projektilla yhdistettyä muihin tuotoksiinsa. Varsinkaan jos niissäkään ei ole täytetty henkilökenttää. (Tekstihaulla Sver Pyterlahden kuva ei (tietenkään) tule kuvakokoelmasivustolta esiin eikä näin myöskään mahdolliset muut. Googlauksen perusteella muita ei ole.)

Jos nimen saa kirjoitettua kyrillisin kirjaimin (kiitos FB-kaveri!), niin selviää, että kuva on kiinnostanut (tietenkin) pietarilaista, jolle П. Д. Сверч on kuitenkin tuntematon. En jaksanut konekääntää koko juttua, mutta otsikon mukaan tuohtumuksen ja analyysin aiheena ovat Pietarin rakentamisen virallisen historiankirjoituksen ristiriidat ja absurditeetit. Että jotkut jaksaa.

5) On toki Finnasta muuhunkin kuin verenpaineen nostatukseen. Tajusin äskettäin, että sieltä löytyy lähes kaikkien kirjailijoiden eli myös useiden historiantutkijoiden syntymävuodet. Tai eihän siitä varsinaisesti iloa ollut, kun masentuneena vertailin omaani, joka oli myös esillä. Sanaston jäsenyyden kautta?

No, perjantainen Finna-puhuja vakuutti, että vuoden saa halutessaan näkyvistä ja kokeilen kunhan ehdin/jaksan/viitsin. Varsinainen kysymykseni hänelle koski suunnitellun "nimitietopalvelun" GDPR-yhteensopivuutta. Kuulemma juuri tämä oli hidastanut hankkeen käynnistämistä, mutta KAM-sektorin lievennyksistä löytyi lääkkeet lätkiä yleisölle näkymättömään tietokantaan kaikenlaisia lisätietoja, vaikka vanhaan hyvään aikaan moiseen olisi tarvittu rekisteröidyn lupa ja hänen olisi pitänyt olla ensisijainen tiedonlähde. (Jos ehtisin/jaksaisin/viitsisin miettisin ja selvittäisin mitä tapahtui parin vuoden takaisille KAM-sektorin GDPR-kauhukuville.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti