torstai 9. kesäkuuta 2016

Sigridin lautapelejä

Satakunnan museo on tullut Finnaan julkaisemalla kuvia Jusélius-kokoelman esineistä.
Kokoelma sisältää porilaisen suurliikemiehen, Fritz Arthur Juséliuksen (1855-1930) kodin esineistöä 1800-1900-luvun vaihteesta. Sigrid Juséliuksen Säätiön lahjoittamaan kokoelmaan kuuluu esimerkiksi suuri määrä Juséliuksen tyttären, Sigridin (1887-1898) leikkikaluja.
Hienoa, että leikkikaluilla on konteksti. Hienoa, että Sigridiä voidaan nyt muistaa muutenkin kuin Gallén-Kallelan freskojen keskellä lepäävänä. Mutta silti surullista.

Sigridin lautapeleistä suurin osa näyttää liittyvän maantietoon. Joku tutkimus aikanaan kertonee oliko tämä suoraa seurausta tarjonnasta.
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museoCC BY 4.0
Jules Verne on tuskin saanut korvauksia pelin Jorden rundt på 80 minuter. Maapallon ympäri 80:ssä minuutissa nimestä. Peli oli Suomessa myynnissä viimeistään jouluksi 1876. Vernen kirja oli ilmestynyt ruotsiksi muutama vuosi aiemmin.

Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museo. CC BY 4.0
Pelin Europa rundt med Kung Oscar valmistuksen Satakunnan museo on ajoittanut vuosiin 1890-1898. Ruotsalaiseen museokokoelmaan talletettu kappale on kuvassa näkyvien vuosilukujen perusteella painettu aikaisintaan 1896. Myöhempi painos? Sanomalehti-ilmoitusten perusteella peli oli Suomessa myynnissä 1897 joululahjaksi.

Kringla CC BY-NC-ND 2.5 SE
Kuninkaan matka alkoi ja päättyi Tukholmaan, johon sai otetta pelissä Stockholms Brandkår, joka oli Suomessa myynnissä ainakin jouluksi 1889, sekä
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museoCC BY 4.0
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museoCC BY 4.0
pelissä Utställningsspelet 1897. Jälkimmäiseen on Satakunnan museon kuvauksen mukaan "kuvattu osa Tukholmaa". Hieman tarkemmin sanottuna siihen on kuvattu vuoden 1897 näyttely Djurgårdenissa. Eli valmistusvuodet olisivat tarkennettavissa ilmaisusta "1890-1898".
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museo. CC BY 4.0
Pelistä Matkustus Suomessa. En resa i Finland on tiedossa valmistusvuosi 1895, minkä vahvistaa mahdolliseksi tekstimainos Uudessa Suomettaressa 19.12.1895. Onko kuvilla yhteys Topeliuksen kirjaan Matkustus Suomessa? Kuva pelilaudasta on niin pieni, ettei voi olla varma. Jos on, kyseessä olisi aika mielenkiintoinen kirjamarkkinointijippo.

Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museo. CC BY 4.0
Jos ei jaksanut kiertää koko Suomea, niin pelissä Janne Skutnäbbs resa och äventyr i finska skärgården å kuttern Lunkentus riitti reissaaminen Ahvenanmaalta Viipuriin. Tämä peli on museon tiedon mukaan valmistettu vuonna 1891 ja sanomalehti-ilmoitusten mukaan tarjolla saman vuoden joululahjaksi. Päähenkilön ja aluksen nimi ovat niin erityiset, että luulisi niiden liityvän johonkin? Lunkentus näyttää olleen aluksen nimi ainakin Topeliuksen sadussa, mutta sen päähenkilö on Walter.
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museoCC BY 4.0
Edellisen kanssa samoissa joulun 1891 ilmoituksissa mainitaan Omnibus-peli, jossa liikutaan Helsingissä. Satakunnan museolla ei ole tälle ajoitusta. Kari Hintsalan blogitekstin mukaan peli ilmeistyi jo vuonna 1890 ja sama vuosi on Helsingin kaupunginmuseon kuvaamalla pelillä. Kaupunginmuseossa tiedetään pelistä enemmänkin, sillä siitä on julkaistu kopio ja Marja Pehkosen artikkeli Narinkka 1980:ssa. Mutta julkaisuviite ei kuulu kokoelmatietokantaan?

Tai niihin kenttiin, jotka on katsottu sopiviksi Finnaan. Silmämääräisesti arvioiden ne ovat hakemiseen liittyviä, mutta suuren yleisön jäsenillä ei ole mahdollisuutta päästä tästä portaalista lähdejärjestelmään lisätiedon saamiseksi. Nimenomaan tämä tieto on katsottu meille sopiviksi.

Opettavaista realismia Sigrid saattoi paeta pelissä Tärnings-spel (eli noppapeli), jonka kappale Turun museokeskuksen kokoelmissa on heikommassa kunnossa ja täysin ajoittamaton, Turun museokeskuksella on pelilaudasta myös käsinpiirretty versio "Kärmepeli, tehty 1884". Ilmeisesti linkitys painettuun versioon ei toisi merkittävää lisätietoa kumpaankaan esineeseen. Tai sekin on Finnan ulottumattomissa.
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museoCC BY 4.0
Ruotsalaisen museonkaan lähikuvasta ei saa selville, onko pelissä joku juoni tai teksteillä teema. Tässä käytön ajoitus 1850-luvulta. Toisen vastaavan yhteydessä on vain lahjoitusajankohta.
Kringla. CC BY-NC-ND 2.5 SE
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museoCC BY 4.0
Realismi lienee puuttunut myös pelistä Lycksökaren.
Nimeämätön valokuvaaja, Satakunnan museoCC BY 4.0
De hoppande grodorna näyttää luonnontieteelliseltä, mutta tuskin on kovin opettavainen. Kauniit värit. Peli oli myynnissä ainakin jouluksi 1895.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti