tiistai 13. lokakuuta 2015

Helsinkiläisestä porvariskotinäyttelystä Raumalle


Eilen olin Helsingin kaupunginmuseon ystävien kanssa Eläintarhan huvilan porvariskotinäyttelyssä. (Auki keskiviikkoisin kaikille, ilmainen.) Kaupungin omistaman 1880-luvulla rakennetun huvilan alakertaan on lavastettu talossa ensimmäisenä ja pisimpään asuneen perheen koti, joka todellisuudessa oli yläkerrassa. Tällä kertaa en erehtynyt luulemaan mitään "aidoksi".
Esillä oli isossa kansiossa tietoa ensimmäisistä asukkaista. (Edelleen ihmettelen sitä, että työväenasuntomuseossa ei voitu käyttää oikeita nimiä, mutta "porvarillisissa" kotimuseoissa niitä ei koskaan piiloteta.) Perheen pää Oskar Blom oli töissä rautateillä ja hänen ansioluettelonsa voi lukea Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta. Ja mietiskellä porvarillisuuden määritelmää ja olemusta.

Ansioluettelosta näkyy syntymäpäivä 20.1.1852 ja näyttelyssä kerrottiin paikaksi Rauma, mikä tietenkin herätti kiinnostukseni. Hiski paljastaa vanhemmiksi "Handl. Frans Gustaf Blom" ja "Christina Granlund". Heille oli Raumalla syntynyt myös tytär Ida Christina 23.6.1848.

Verkkohaku nimillä puskee esille Gabriel Granlundia, jonka koti Marela on nyt museo ja jonka lasten rakennuttamassa Villa Tallbossa olen muistaakseni lounastanut. Häntä epäilen Christinan veljeksi. Pienellä ähellyksellä löydän Gabrielin isä-Gabrielin Rasin talosta Raumalta (RK 1820-27, 1827-33, 1834-40) ja sittemmin Sipin talosta (RK 1840-461847-53). Christina muuttaa Sipiltä Ruonilaan Johan Gustaf Blomin vaimoksi eli arvaukseni osui oikeaan (RK 1840-46).

Saatuani Oskar Blomin sidottua kunnolla Raumalle palaan Eläintarhantielle, josta on esittelemättä portaikon maalatut tapetit ja talon ulkoasu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti