"Matts Anderson Granlund, lasten opettaja Vöyrin Andialan kylässä, synt. 1822. On opettanut Vöyrissä yli 47 vuotta eikä vielä ole saanut mitään julkista tunnustusta ahkerasta työstään
kansanvalistuksen palveluksessa. Alkoi opettajatoimensa 1841 ja on yhä vielä toimessa kuitenkin, niin että pari viimeistä vuotta on täytynyt luopua siitä sunnuntaikoulusta, jota hän entisten oppilainsa kanssa omasta harrastuksestansa ja aivan vapaaehtoisesti kaiken tämän aikaa on pitänyt muun väsyttävän opetustoimensa linnalla. Hänen palkka on riippunut yksinomaan oppilasmäärästä ja mitä lasten vanhemmat ovat maksaneet, kunnalta hän ei ole saanut mitään, joten hän, paitsi asuntoa ja ruokaa lukukausien aikana, ei ole nauttinut palkkaa muuta kuin korkeintaan 60 tai 70 mk vuodessa."
"Sofia Antoinetta Forssell, leskirouva Helsingissä, synt. 1823. Alotti koulutoimensa 1843 äitinsä apulaisena hänen pikkulasten koulussa ja jatkoi hänen kuoleman jälkeen v. 1859 itsenäisenä vuoteen 1891 asti, siis kaikkiansa 48 vuotta. Opetusaineet olivat uskonto, sisäluku, kirjoitus ja laskento ja pidettiin rouva F aikanaan innokkaana ja kunnollisena opettajana. Nöyrästi ja vaatimattomasti on hän hoitanut työnsä eikä hänelle koskaan ole
julkista tunnustusta osaksi tullut, eikä hänellä ole siitä ollut aineellista etua sen vertaa että olisi riittänyt eläkkeeksi, vaan saa hän elää hyväntekeväisyyden turvissa. Hänen näkönsäkin on jo aivan heikontunut."Opettajana toiminut äiti Antoinette Helena Dyberg oli syntynyt Ruotsin Vingåkerissa (Ruotsissa) 7.2.1784 (Lähde). Hänen ensimmäinen aviomiehensä oli lippujunkkari Rosenblad, jonka kuoltua hän meni Helsingissä 23.9.1823 naimisiin leskeytyneen merimiehen Alexander Sandströmin kanssa. Tästä avioliitosta syntyi 13.9.1823 Sofia Antoinetta, joka menetti isänsä 4-vuotiaana. Äitinsä kolmas avioliitto solmittiin Helsingissä 3.9.1829 Johan Mennanderin kanssa."Liisa Pikkutupa, synt 1830, on Karijoella harjoittanut lastenopetusta 25 ikävuodestaan asti. Hän on siis toiminut opettajana jo yli 40 vuotta eikä ole milloinkaan saanut kunnalta eikä muuten julkisella tavalla mitään palkintoa tästä toimestaan. Elantonsa on hän saanut niistä usein niukoista antamista, mitkä koululasten omaiset ovat kulloinkin hänelle antaneet. Koulussaan on hän opettanut pääasiassa lukemisen alkeita ja katkismusta. Kauan oli Pikkutuvan Liisan koulu ainoa pitäjässä ja aina hyvin suosittu. Nuorena isorokon kautta toisen silmänsä menetettyään on hän vanhoilla päivillä tullut heikkonäköiseksi, joten hänen alkaa käydä hankalaksi lastenopetusta enää hoitaa."
Sofia Antoinetta meni Helsingissä 29.12.1840 naimisiin ylimääräisen kanslisti Rudolf Mauritz Forsellin kanssa. Tämä kuoli 37-vuotiaana vuonna 1850. Opetustoimi oli siis alkanut jo ennen tätä.
Lainaukset: 14.1.1899 Päivälehti
Kuva Helsingistä: Vuer af Helsingfors år 1838 / stentryck af F. Tengström
Tausta: Tammikuun 14 päivän rahasto
Kyllä opettaja palkkansa ansaitsee!
VastaaPoista