tiistai 2. heinäkuuta 2013

Jos kutsut sukututkijan häävieraaksi...

No niin, kesän häät juhlittu. Ensimmäisissä meni naimisiin kaksi kokemäkeläistä ja häiden jälkeisenä sunnuntaiaamuna innostuin surffaamaan Iso-Iivarin isäntäluettelossa ja SSHY:n digitoimissa kirkonkirjoissa niin, että aamiaisen syöminen unohtui. En ollut edes varma siitä, oliko morsian kotitalonsa 1900-luvun alun isäntäparin jälkeläinen, mutta kun hutkimus vaan on niin hauskaa. Varsinkin kun se päätyi tunnissa 1600-luvulla vaikutusvaltaiseen perheryppääseen, jota olen lähestynyt viime vuosina monesta eri suunnasta.

Toisissa häissä sulhanen oli tuntemattomampaa alkuperää, mutta saman sukunimen käyttäjä kuin ex-heilani, jonka kanssa en ole puheväleissä. Kun Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu  kertoo sukunimen suhteellisen harvinaiseksi oli minulla kirkkoon mennessä ylimääräistä jännitystä mielessä. Ja helpotukseni suuri kun tuttuja ei sulhasen puolella näkynyt.

Mutta nyt sitten kutkuttaisi kuitenkin tietää, että ovatko kaikki sukunimen käyttäjät sukua keskenään... SSS:n sukunimimuutoksiin minulla ei ole enää pääsyä, mutta sanomalehtikirjaston haku pelittää hyvin ja yllättää tuloksilla, joissa perustellaan valittu nimi! Moista kaipaisi moni.

Kansan Lehti 15.5.1906:
Todennäköisesti tämän Augustin poika Kuka kukin on 1954:ssä ja 1967:ssä.

Uusi Suometar 11.1.1907:
Viittaus isoisään tarkoittaa että kolmikko on joko sisaruksia tai serkkuja keskenään. Heistä Johannes on ylioppilasmatrikkelissa. Hän on myös Kuka kukin on 1954:ssä ja samalla sivulla todennäköisesti Kallen poika ja Kallen tytär toisaalla samassa kirjassa. Seuraavan sukupolven edustaja Kuka kukin on 1978:ssa.

Johanneksen syntymäpäivällä ja paikalla päästään Kylmäkosken kastettuihin, joissa on viite rippikirjan sivulle 45. Lapsissa on Hilma ja Kalle ja houkuttelevaa olisi ajatella, että perheen vanhin poika Augusti olisi ylemmän ilmoituksen mies.

Perheen isä on syntynyt Akaalla, josta tosiaan löytyy sukunimen niminen torppa. Kastettujen lista paljastaa isänsä sukunimeksi Palin ja asuinpaikaksi Kylmäkosken. Menee liian työlääksi tarkastaa, mistä tämä ilmoituksen isoisä on kotoisin, mutta vaikuttaa siltä, että muutamassa sukupolvessa on torpasta ponnistettu Kuka kukin on -materiaaliksi.

Mutta eivät olleet ainoita nimen valinneita. Suomalainen Wirallinen lehti 12.5.1906:
Verkon sukupuun mukaan tämä porukka on Ruovedeltä.

1 kommentti:

  1. Pappi Johannes Waltasaari... Olisiko se rovasti joka oli 50-luvulla Helsingin Eteläisen seurakunnan pappeja, omalaatuinen paasikivitukkainen pyöreä mies. Hänestä on leegio juttuja, joita silminnäkijänä itsekin voisin paljon kertoa.

    VastaaPoista