torstai 30. toukokuuta 2013

Ihmisiä, kaupunkeja ja sivustoja

1) Maanantaina avautui Minnan salonki, josta löytyy Minna Canthiin liittyviä aineistoja. Reijo Valta tietää kertoa, että "Kaikkia aineistoja nettisivuille ei ole vielä saatu, mutta edustava otos kuitenkin." Lyhyessä selailussani päädyin avaamaan useita valokuvia Kuopiosta. Valitettavasti niissä ei ollut jako-oikeustietoja eikä myöskään mekanismia.

2) Onkohan Lapua nykyään kaupunki? Rauno Lepistö on yksityisprojektinaan tehnyt tietokonemallinnuksen, jolla nostaa Lapuan katukuvasta kadonneita rakennuksia "tuhkasta".

3)  Jyväskylän Kauppakadusta on Keski-Suomen museon tuottanut sivuston Kauppakadun laudatur. Siellä voi katsoa kuvakertomuksia, tutkia karttoja, tutustua tontteihin ja selata vuoden 1974 Kauppakadun julkisivupiirroksia. Sekä kirjoittaa ylös omia muistoja Kauppakadusta. Kyseisellä lomakesivulla ei ole mitään lisätietoa siitä miten tietoja säilytetään tai aiotaan käyttää. Toivottavasti museolla on sentään takataskussaan henkilötietorekisteriseloste? Ja ajatuksia muidenkin kuin omien tekijänoikeuksiensa hallinnasta?

4)  Naisia Porissa -sivusto on etusivunsa mukaan opiskelijoiden ryhmätyö, jossa tutkittiin "yhdentoista 1800-luvulla syntyneen porilaisnaisen ja heidän elämänpiirissään laiduntaneiden kaupunkilehmien elämää." Sivusto näyttää mielenkiintoiselta monellakin tavalla.

5) Lisää kaupunkien verkkonäyttelyitä on varmasti pitkin Suomea. Viimeisenä esimerkkinä Lappeenrannan museoiden Kadonnutta ja katoavaista Lappeenrantaa.

6) Hilja Palviaisen opinnäytetyö Johdatus Vanhaan Raumaan ja sen rakennuksiin on "opas Vanhaan Raumaan muuttavalle. Tekstissä käydään läpi alueen historiaa, rakennuskannan ja -suojelun kehitystä sekä rakennuskulttuurisia erityispiirteitä. Lisäksi työn kautta lukija oppii vanhan rakennustekniikan pääperiaatteet, sekä saa ohjeet vanhan rakennuksen korjaamiseen ja vaalimiseen. "

7) Bernadottelandiassa on avautunut tietokanta GaW, jolla on tarkoitus valoittaa miesten ja naisten töitä Ruotsissa 1500-luvulta alkaen. (Todennäköisesti kaupungeissakin, joten liitän tähän.) Uppsalan yliopistossa on digitalisoitu tuomiokirjoja, pitäjänkokouksien pöytäkirjoja ym ja kerätty tietokantaan niistä työntekoon liittyviä fraaseja. Tietokanta on tarkoitettu ensisijaisesti akateemisille tutkijoille, mutta verkkouutisen perusteella sen on tarkoitus olla myös opiskelijoiden ja sukututkijoidenkin käytettävissä. Tällä hetkellä se ei ole ilmeisesti verkossa auki, lisätietoa löytynee projektin verkkosivuilta.

Kuvituksena Helsingin tyttöjä SLS:n kuvista: Wredeska huset på Esplanaden i Helsingfors, Ballongförsäljning på Georgsgatan, Ballongförsäljning i Esplanadparken, Villagatan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti