keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Saksalainen reppumatkailija vm 1805

Johann Gottfried Seume (kuva Wikipediasta) kävi kesäturneellaan 1805 Suomessakin. Hän kirjoitti matkastaan saksaksi, mutta minun onnekseni englanninkielinen käännös A tour through part of Germany, Poland, Russia, Sweden, Denmark, etc: during the summer of 1805 ilmestyi jo vuonna 1807 ja on tullut Googlen digitoimaksi.

Suomessa Seume pysähtyi kirjoittamaan ensimmäistä matkakirjettään 28.7.1805 Sippolassa, Lappeenrannan ja Haminan välissä. Viipurissa Seume oli asettunut majataloon, mutta hänet tuli sieltä jo ennen aamiaista hakemaan omaan kotiinsa paikallisen lukion "professori" Tappe. Matkalla Viipurista Sippolaan Seume katsasti, tietenkin, Imatran kosken.

Seuraavan kirjeensä Seume päiväsi Turussa 5.8. eli Etelä-Suomen katsastuksessa hän ei aikaillut, vaikka taittoi osan matkasta jalan. Venäjän ja Ruotsin rajan ylityksessäkään ei syntynyt viivytystä.

Helsingistä löytyi majatalonpitäjä, joka osasi saksaa, ja kieltä taisi myös postitalonpitäjä Ruotsinkylässä! Kyseinen mies kun oli käynyt Tallinnassa useammin kuin kerran. Turussa, joka ei ollut vielä siirtynyt palvelutalouden aikaan, puolestaan oli majatalonpitäjänä Seumen maanmies:
At Abo I took up my abode with our countryman Seipel of Butzbach, who does not however, keep the only auberge in the place, as Acerbi asserts, for another was mentioned to me. his may, perhaps, be the best, though but indifferently provided. Abo can, however, boast one curious particular, namely, that there is but one barber in the whole town, as our countryman the landlord assured me; and this solitary shaver being in the country, I had no resource but to torture myself, with my own miserable razors.
Seipeliä ei ole Turussa unohdettu, vaan hänen nimeään on käytetty useamman paikallisen yrityksen tiloissa. Einar W. Juwan artikkelista selviää, että
Krouvari Juhani Seipel nuorempi rakensi 1780-luvulla komean kaksikerroksisen kivitalon Linnankadun vaiteen. Se on nykyinen ns. Ingmanin talo, n:o 3 a. Sen toisessa kerroksessa oli suuri sali, Turun suurin, ja siina pidettiin kaikki tärkeimmät kaupungissa vietetyt juhlat - akatemian juhlia lukuun ottamatta - kuten konsertit, ulkolaisten näytelmäseurueitten esitykset ym. Sen yhteydessä oli myos majatalo, jonka suojissa huomatuimmat vieraat asuivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti