Ensimmäinen sana, mitä hänelle opetettiin, oli "ovi". Opettajansa antoi hänen koetella ovea ja pani sen jälkeen hänen sormensa kuuromykkäin sormiaakkosten o:n, v:n ja i:n asentoon. Nyt sai Agneta koettaa tehdä samat temput. Mutta vasta muutaman viikon perästä käsitti hän tarkoituksen. Sen jälkeen käytti hän sitä merkkiä, kun tarkoitti ovea. Vähitellen sitten edistyttiin, niin että Agneta merkitsi ensimäisen vuoden lopussa 80 sanaa, substantiivejä ja verbejä.Ensimmäisen vuoden lopussa Agneta oli myös oppinut Braillen pistekirjoituksen ja kirjoittamaan muutaman sanan. Oppisaavutukset eivät tietenkään päättyneet tähän. Agnetan käsitöitä lähetettiin ulkomaille asti ihailtavaksi. Kirjoituksen päättyessä Agneta oli juuri päässyt ripille.
Aatu Moilasen väitöskirjasta "Otetaan vastuu omista asioista" Suomen sokeainkoulut kansakoululaitoksen rinnalla vuosina 1865-1939 löytyy tieto, että Agneta kuoli jo 6.12.1906. Sivulla 132 on Agnetasta valokuva kesältä 1898.
Lisätietoa kuurojen historiasta löytyy Kuurojen museosta, joka on parhaillaan lakkautusuhan alla. Adressi Pelastakaa Kuurojen museo! allekirjoitettavissa internetissä.
Tiedätkö mihin Agneta 20-vuotiaana kuoli?
VastaaPoistaEn tiennyt, mutta Historiallinen sanomalehtikirjasto (tietenkin) tiesi. Keuhkotautiin, oli ollut Nummelan parantolassa syksystä 1904 ja Helsingin Marian sairaalassa syksystä 1906. (Uusi Aura 9.12.1906 )
VastaaPoistaRassukka. Yksi niin monista... :(
VastaaPoistaNäyttää siltä, että hänellä oli jonkin verran kuuloa jäljellä sillä kävi sokeiden koulua. Jos olisi ihan täysin kuuro, silloin on vähän vaikeaa oppia ellei näe jonkin verran.
VastaaPoistaPietarsaaren kuuromykkäinkoulussa kävi meille viittomakielisille tunnettu kuurosokea Frans Leijon, joka kuurosokeutui samanaikaisenä kuin Agneta.