torstai 31. maaliskuuta 2011

Linkkikatsaus sukututkimuksen laatuun ja sukututkijoiden sertifiointiin

SukuForumilla on parhaillaan käynnissä keskustelut Voiko harrastelija tehdä sukututkimusta tieteellisesti? , joka voi otsikkonsa ulkopuolelta katsoa käsittelevän myös laadukkaan tutkimuksen kriteerejä, sekä Tutkijakortti tutkimuksen laadun takaajana?, joka vivahtaa sukututkijoiden sertifiointiin. Summeeraamatta kyseisiä keskusteluja ennen sammumistaan tai päätymistään lopputulokseen totean...

... että kirjoitin tänne näköjään viime elokuussa SukuForumissa käynnissä olleesta tutkimuksen laatuun liittyneestä keskustelusta. Kopsasin äsken tekstistäni pätkän nyt käynnissä olevaan keskusteluun promotakseni amerikkalaisia standardeja. Olen kyllä yrittänyt ennenkin, ainakin tässä blogissa joulukuussa 2007.

... että viime kesäkuussa olin kirjoittanut omia näkemyksiäni otsikolla Sukututkimisesta ja -hutkimisesta. Sekä otsikolla Tutkimusten luotettavuudesta joulukuussa 2009.

... viime lokakuussa olin kirjoittanut tutkijan itsearvioinnista, mutta ilmeisesti en koskaan vielä varsinaisesta sertifioinnista. Jan Granath totesi viime kesänä aiheesta på svenska:
Frågan är om genealogin har ett så stort ekonomiskt och allmänt intresse att man behöver certifiera det som profession. De flesta av oss ser väl släktforskningen som en hobby och i de fall vi tar hjälp av genealoger av yrket så får vi nog söka värdera deras arbete själva från fall till fall. Att någon av de stora släktforskarföreningarna skulle upprätta någon sorts checklista för vad en som säljer sina släktforskarkunskaper borde räcka.
Mutta Amerikassa ammattimainen sukututkimus on niin laajaa, että ovat katsoneet tarpeelliseksi luoda systeemeitä ainakin kaksi. The Board for Certification (BCG) on siinä määrin kaupallinen, että vaatimuslista Certified Genealogist (CG) -leimalle on ostettava. Yleiskuvan saa kuitenkin verkkosivulta. The International Commission for the Accreditation of Professional Genealogists (ICAPGen) tarjoaa leimaa Accredited Genealogist. ICAPGen on linkissä MAP-kirkon kanssa ja tarjoaa testiään myös Pohjoismaiden tutkimukseen. Sivut ovat kylläkin niin keskeneräiset, ettei täyttä varmuutta saa.

... että amerikkalaista tutkimusta koskeviin tutkintoihin voi valmistautua vaikkapa Boston Universtyn ammatillisen koulutuksen keskuksen kurssilla. Eikä varmasti ole ainoa opetuksen tarjoaja lätäkön takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti