perjantai 19. toukokuuta 2023

Keisarin Suomeen antamia mitaleita 1845-46

Eric Sundströmin valokuva
Aleksi 10 1910-luvulla
HKM, CC BY 4.0
Helsinkiläinen kauppias Alexander Decker oli toiminut kassanhoitajana lainarahojen hoitokomissiossa ilman rahakorvausta, joten hän sai kultaisen "hyödyn vuoksi" -mitalin kannettavaksi kaulassaan. (FAT 3.7.1845) Rakennushistoriaselvitys Aleksanterinkatu 4-10. Työ- ja elinkeinoministeriö (2010, pdf) kertoo, että Alexander Decker osti Aleksanterinkatu 10:n vuonna 1844. Muistosanansa Suomettaressa 27.6.1856 ovat varsin lyhyet: "Vainaja oli virkansa toimessa vakainen ja taitava. Mutta enin on hän muistettava senpuolesta, että hän yksinänsä on nerollansa ja toimellansa elossa ja vaikutuksessa pysyttänyt kaupunkimme Lapsukaiskouluja, joilla ei ole mitään vakinaisia sisääntuloja, vaan joille hän tiesi miten milloinki hankkia tarvittavia varoja." Mitalista ei siis ole puhetta. Wikipediassa Alexander Decker esiintyy arkkitehti Theodor Deckerin ja laulajatar Thèrese Hahlin isänä. Lisäksi hän oli K. J. W. Unoniuksen appi.

Viipurilainen kauppias Michaël Popoff pelasti merihädästä renki Paul Jukarisen ja sai hopeisen hengenpelastusmitalin. (FAT 14.1.1846)

Viipurin meritullikamarialueen vartiosluupin valvoja Hans Henrik Lindström pelasti merihädästä laivurin, kolme matruusia ja palvelijan. Hän sai hopeisen hengenpelastusmitalin. (FAT 22.6.1846)

Kauppalaivan laivuri A. O. Enegren kuljettaessaan Aline-alusta Kokkolasta pelasti merihädässä olleen Neptunus-aluksen laivurin ja neljä matruusia. Hän sai hopiesen hengenpelastusmitalin. (FAT 22.6.1846) 

Vaasalainen kauppias Ivan Lisitzin oli lahjoittanut rahaa sekä Vaasan köyhäinhoidolle että suojattomien lasten kasvatuksen rahastoon ja kreikkalais-ortodoksisen kirkon rakentamiseen. Tästä hyvästä keisari antoi hänelle kultaisen "hyödyn vuoksi" -mitalin. (FAT 8.7.1846) Ivan Lisitzinin (1784–1847) elämästä on hyvä selostus Aila Pesosen artikkelissa Kauppaa ja kulttuuria Nikolainkaupungissa - venäläisyys Vaasan historiassa kirjassa Vaasa kieliyhteisönä. Näkökulmia kaksikielisen kaupungin monikielisyyteen (2015, pdf).

"Hänen Keis. Majest. on armossa määrännyt lukkarille Bromarfin kappelissa, Tenholan pitäjässä, J. Fredenbergille, Kirkkovärteille, talonpojille Gabriel Holstasille Korposta ja Erikki Paavon pojalle Lemlandin pitäjästä, medaljin rinnassa kannettavaksi, päällekirjoituksella hyödyllisyydestä, siitä että he ovat erinomaisen uutterasti toimittaneet palvelukseensa kuuluvia velvollisuuksia." (Maanmiehen ystävä 3.10.1846, myös FAT 26.9.1846)

Kuten koko sarjassa, lähteenä ovat sanomalehtihaut. Mikko Kuitulalta saamani tiedonannon mukaan arkistomateriaalia voisi hakea Kenraalikuvernöörinkanslian arkistosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti