lauantai 6. elokuuta 2022

Kartallistamisen arvoista Helsingissä 1846

Avasin eilen listataamistani Helsingin turistioppaista ranskannoksen Notices sur Helsingfors, a l'usage des voyageurs, principalement de ceux, qui viennent y profiter des établissemens des saux et des bains (1846) ja pidin liitteenä ollutta kaupunkikarttaa outona. Siis en epäluotettavan oloisena vaan ennennäkemättömänä, mikä ihmetytti ja harmitti, sillä Töölön Taipaleen mikrohistoriaproggistani varten olen yrittänyt haravoida kaikki mahdolliset kartat.

Tykistöpihan eteläpuoliseen  Taipaleeseen on piirretty mystinen ristikko ja yksinäinen rakennus. Turuntien kiertotien varressa oleva rakennettu alue ei yhdisty mihinkään muistissani. Vai voisiko olla Villa Jonasberg? Lähes sitä vastapäätä Turuntien toisella puolella on kai Hesperian puiston päävilla ja pieni neliö sen eteläpuolella ehkä markkeeraa väärän kokoisena ja mallisena vuonna 1846 valmistunutta Hakasalmen huvilaa?

Entisillä asuinseuduillani on myös erikoisia elementtejä.

Sinebrychoffin puisto vasemmassa yläkulmassa on tuttu maamerkki. Sen eteläpuolella oleville rakennusmassoille ei ole annettu muuta selitettä kuin Rödbergsdal. Niiden itäpuolella oleva ristikko on karttaselitteen mukaan ampumarata. Mutta miksi Observatorion ja Kaivopuiston väliin on kaavoitettu noin monta katua? Oliko siellä asutusta? Kaivopuiston vieressä ollut telakka ei onneksi ollut uusi asia - sillä se oli muistissa vielä yhdestä somekeskustelusta... Hietalahden telakan vieressä asuminen kun oli jättänyt niin vahvan muistijäljen, että kuvittelin sen kaikkien aikojen telakkojen paikaksi. Hups!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti