perjantai 5. elokuuta 2022

Helsingin ensimmäinen turistiopas?

Kesällä huomasin Hesarin tilaajille tarjottuja artikkeleita Helsingin historiasta ja kutkutti selvittää ainakin se, oliko tutkijoita mainittu tekstissä. Mutta ennen kuin ehdin toimeen mieleen palasi Hesarin "historiankirjoituksen" yleinen taso. (Edelleen muistaessa, että pitivät minuakin sopivana tietolähteenä aiheeseen, josta en tiennyt juuri mitään. Omaa idioottimaisuuttani oli suostua haastatteluun. En tehnyt vastaavaa virhettä tänä kesänä, kun yhteyttä otettiin toisesta lehdestä.)

Muistinvirkistäjänä toimi 24.7.2022 julkaistu verkkojuttu, joka oli otsikoitu "Mielisairaalasta pois päässyt erakko otti ikonisen kuvasarjan – Tällainen on legendaarisen taiteilijan kuvittama Helsingin ensimmäinen turistiopas".

Hyvällä tahdolla otsikon voi ajatella tarkoittavan, että vuonna 1910 ilmestynyt Helsingin opas oli ensimmäinen "legendaarisen taiteilijan kuvittama" Helsingin turistipas. Legendaaristen taiteilijoiden kuvittamat turistioppaat ovat kuitenkin varsin kapea kategoria, johon leipätekstin "Kyseessä on nimittäin tiettävästi Helsingin ensimmäinen turistiopas" ei tunnu viittaavan. 

Ilmeisesti käsitys "ensimmäisyydestä" perustuu vain ja ainoastaan oppaan alkusanoista:
”Nyt ilmestynyt Helsingin opas eroaa kaikista entisistä Helsingistä kirjoitetuista selonteoista siinä, että se on laadittu yksinomaan meikäläisiä matkailijoita varten ja meikäläisiä oloja silmällä pitäen sekä että se on laatuaan ensimmäinen alkuperäisesti suomenkielinen kirja, mikä laveammin tekee selkoa kaupungistamme ja sen nähtävyyksistä”

Virkkeeseen mahtuu aika monta tarkennusta, kuten "yksinomaan meikäläisiä matkailijoita varten" ja "alkuperäisesti suomenkielinen kirja". Ne ovat tarpeen, sillä tietenkään kyseessä ei ole Helsingin ensimmäinen turistiopas. Muutamassa minuutissa Kansalliskirjaston digitoinneista löytyi varhaisempia esimerkkejä:

1 kommentti:

  1. Kummallinen otsikointi tosiaankin. Ingressikin maalaa kuvaa tästä "ensimmäisestä turistioppaasta": "Valokuvaaja I. K Inha kuvasi Helsinkiä kaupungin historian vanhimpaan turistioppaaseen". Onkohan kyseessä ollut inhimillinen erehdys vai halu saada otsikko kuulostamaan houkuttelevammalta? Luen itsekin HS:n Helsingin Historiaa kuvaavia uutisia ja mietin toisinaan, että kuinka paljon ne vastaavat historiantutkimusta.

    VastaaPoista