torstai 21. huhtikuuta 2022

Ylioppilaan ruokajärjestys, päiväohjelma ja juhlinta 1818/1819

Ylioppilas  Olof Anders Järnefelt kirjoitti Gustaf Adolf -veljelleen Turusta, jonne hän saapui valmistautumaan ylioppilaskokeeseen syksyllä 1817 ja aloitti yliopisto-opinnot syksyllä 1818. A. R. Cederberg on julkaissut kirjeistä otteita kirjassaan Vanhaa ja uutta (1916), mutta valitettavasti jättänyt tarkat päivämäärät pois. Ilmeisesti alkuaikoina

Edellisestä kirjeestäni sait tietää, millaisen ruokajärjestyksen olen valinnut - maksan nimittäin 13 killinkiä päivällisistä köyhäinhuoneella. Alussa söimme aamiaista kotona, mutta se ei kannattanut, sillä ruokaa piti olla paljon ja kulungit olivat kaksi kertaa niin suuret, kuin mitä ravintoloissa maksaa. Minä ja Wallgrén emme siis nykyään syö kuin kerran päivässä, vaan syömmekin sitten niin perustellisesti, että melkein vyöryen tulemme kotiin.

Ruuan ostoon köyhäinhuoneelta en ole aiemmin törmännyt, vaikka olen näitä koululaisten ja opiskelijoiden ruokatapoja yrittänyt kerätä talteen. Ehkä tai todennäköisesti kyse ei ollut varsinaisesta köyhäinhuoneen ruuasta. Åbo Tidningissä 27.3.1802 ainakin ilmoitettiin, että köyhäinhuoneen yläkerrassa käynnistyi "spisqwarter", jossa "så wäl för resande, som ock för i staden wistande Herrar, serwerar med mat och alla tillåteliga matwiner. Han hoppas, att kunna wara den till nöjes, hwilka behaga antingen att hemta mat, eller ock att wid slutet eller öppet bord spisa på stället."

Myös Järnefeltin kuvaamat päiväjärjestykset ovat mielenkiintoisia, vaikka veljelle ilmoitettuna eivät välttämättä totuudenmukaisia, kuten Cederbergkin huomauttaa ja referoi syksyltä 1818 aloituksen "Aamulla ylös 3 tai 1/2 4, lukee 1/2 9:ään, pukee nopeasti päällensä mennäkseen luennoille tai harjoituksiin". Varsinainen (Cederbergin ilmeisesti suomentama) lainaus

"klo 9:stä 10:een kuuntelen Ahlstedtiä, 11:stä 12:n luen matematiikkaa ja aritmetiikkaa Beckerin johdolla, 12:sta 1:een kuntelen Avellania, 3:sta 4:än luen logiikkaa yksityisesti Sundvallin johdolla ja kuuntelen sitäpaitsi 5:stä 6:een Sundvallin julkisia luentoja logiikassa Sitä paitsi kirjoitan joka keskiviikko 8:sta 9:ään ruotsalaisia aineita Sjöströmille - - Iltaisin taas kisaillaan 6:sta 7:ään, sitten jälleen kirjan ääreen ja luetaan 1/9:ään tai 9:ään; sitten mennään nukkumaan. 

(Mainitut opettajat: A. F. Ahlstedt, matematiikan professori; R. v. Becker historian dosentti; J. H. Avellan, historian professori; J. M. Sundvall, tietopuolisen ja käytännöllisen filosofian dosentti; A. G. Sjöström, kreikan kielen ja kirjllisuuden dosentti)

Rankka työ vaatii rankat huvit, mutta Cederbergin poiminnoissa on vain yksi juhlakuvaus, joka liittynee ylioppilastutkinnon suoritukseen 

Viime lauantaina iltapuolella läksimme, minä, Relander, Hougberg, Wallens, Ädelheim y. m. ystävät ja tuttavat muutamaan talonpoikaistaloon Vanhalinna-nimeltään, missä sinä ja toverisi, kun viime keväänä läksitte täältä, niin kovasti "kittasitte". Mekin voitelimme itseämme hyvin perusteellisesti. Joimme arrakkipunssiamme ja pitkin iltaa muuta hyvää ja lopuksi söimme semmoisen illallisen, kuin talo tarjota voi eli riisiryyni-puuroa, munia, paistettua läskiä, tuoretta kalaa, pannukakkuja j. n. e. Meillä oli juuri juuri julmast' hauska retkellämme, jolta palasimme vasta klo 10 illalla. Kuitenkaan ei koko lysti maksanut kuin 16 talaria eli 2 miestä päälle.

Lähde: A. R. Cederberg. Vanhaa ja uutta. WSOY 1916, s. 143, 145-146

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti