keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Suomeen päätynyt luutnantti Appelbom

Väikkärin tutkimuskirjallisuudessa Suomi ei tule kovin usein vastaan. Yksi yllättävä poikkeus oli sivu 33 Bernhard Rosenbladin kirjassa Några ord om Publicitetens Uppkomst och öden i Sverige. I synnerhet emellan 1719 och 1772, jemte en blick på detta tidehvarf (1824). Siinä todettiin, että liittyen vuosina 1755-56 julkaistuun viikkolehteen En ärlig swensk oli luutnantti Appelbom tuomittu menettämään virkansa, istumaan 14 päivää vedellä ja leivällä ja tämän jälkeen maanpakoon. Suomeen asia liittyi siksi, että palattuaan vuonna 1765 Appelbom oli asettunut maatilalleen Suomeen.

Jälkikäteen käsittämättömästä syystä minulla oli vaikuksia saada otetta tästä Appelbomista ja tuomionsa syystä. Vasta Thomas von Vegesackin kirjan Smak för frihet : opinionsbildningen i Sverige 1755-1830 (1995) hakemistossa mainittu etunimi Anders auttoi jäljille.

Tieto ei todellakaan ollut piilossa, vaan esillä Anrepin aatelismatrikkelissa , Geijerillä ja Oskar Fredrik Strokirkin sarjan Kultur- och personhistoriska anteckningar ensimmäisessä osassa. Appelbomin rikoksensa oli valtakunnan neuvoksia, säätyjä ja hallintotapaa halventaneet sanat jossain krouvissa. Lehti En ärlig swensk liittyi asiaan sillä, se oli hallituksen propagandajulkaisu ja arvostelu oli kohdistunut siihen. 

Tuomionsa julkaistiin jopa erillisenä painatteena. Ajalle tyypilliseen tapaan Posttidningar ei maininnut tapahtumaa ollenkaan, mutta sen ilmoitusosiosta löytyy 27.9.1756 kyseiseen painatteen mainos, joka jo kertoi lukijoille olenaisen.


Maastakarkoitus oli määräaikainen ja siksi Anders Appelbom pääsi palaamaan. Mukanaan oli  Tanskaan kuuluneesta Holsteinista vaimo Christina Elisabeth von Daniels. Anrep ei tunne vanhempiaan, mutta Adelsvapen-wikissä todnäk. Elgenstiernaan nojaten on  vanhemmiksi annettu "holsteinska jägmästaren Peter von Daniels och Christina Elisabet von Bötticher".

Maatila, jolle pariskunta muutti oli Norrby Snappertunassa. Snappertuna Fornminnesföreningin sivuilla on perusteellinen (vaikkakin editointia kaipaava) esitys tilan historiasta. Siitä selviää, että Anders Appelbom osti Norrbyn 39000 kuparitaalarilla kesällä 1766. Hän ei (ainakaan kauaa) johtanut tilan töitä itse vaan palkkasi majoittaja Ahlbladin tilavoudikseen. Appelbom oli myös tuonut Saksasta rengin, joka syksyllä 1767 lähti Tukholmaan ja sai siellä uuden pestin valtioneuvoksen luona.

Anders Appelbom kuoli 11.6.1770. Avioliitosta syntyneet lapset olivat kuolleet sylivauvoina, joten tila jäi leskelleen. Hän järjesti tilan hoidon vuokraamalla maat kahdelle lampuodille. Christina Elisabeth von Daniels solmi uuden avioliiton vasta vuonna 1782 ja muutti tuolloin miehensä puustelliin Kangasalle. Tämä Anders Gustaf Björnram kuitenkin erosi pian armeijasta ja tuolloin muutettiin Norrbyhyn, jossa Christina Elisabeth kuoli vuonna 1789. Hänen toisesta avioliitostaan syntynyt tytär asui aviomiehensä kanssa Norrbyssä pariin otteeseen 1800-luvun alkuvuosina.

2 kommenttia:

  1. ”Tuomionsa julkaistiin…” ”Appelbomin rikoksensa…” ”Tuomionsa julkaistiin…” ”Anrep ei tunne vanhempiaan” ”tila jäi leskelleen”
    Onko sulla luki-häiriö vai kirjoitteletko noita tahallasi?

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta. Sen mitä kirjoitan kirjoitan huvikseni, omalla ajallani ja omalla nimelläni. Kenenkään ei ole pakko lukea.

    VastaaPoista